ΑΘΗΝΑ
22:27
|
11.05.2024
Ακόρεστη η επιθυμία του Ουκρανού υπουργού Άμυνας για εξοπλισμούς, πυρομαχικά και κυρίως βαριά όπλα πεζικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμη πιο βαθιά στους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς με περαιτέρω συμμετοχή στην αύξηση των εξοπλισμών του ουκρανικού στρατού μπαίνει η Ελλάδα μετά και από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντώντας στην Αθήνα τον Ουκρανό ομόλογό του, Αλεξέι Ρεσνίκοφ που απαίτησε (ως συνήθως) ακόμη περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και «ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε για την «ισχυρή στήριξη της Ελλάδας, για όσο χρειαστεί, προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και το εγγενές δικαίωμα του να υπερασπισθεί την πατρίδα του και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του» στο τέλος της δίωρης (!) συνάντησης με τον Ρεσνίκοφ.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα τασσόμενη στο πλευρό στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της χαρακτήρίζοντας τον πόλεμο «βάναυσο και απρόκλητο». Στη συνέχεια υπενθύμισε πόσο «καλό παιδί» ήταν η Ελλάδα  σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή όλων των δυτικών κυρώσεων «που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για μας» παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς τη βλάβη εθνικού συμφέροντος.

Ο υπουργός εξέφρασε για πολλοστή φορά «την ισχυρή βούληση της Ελλάδας για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Ουκρανία» και καταλήγοντας επανέλαβε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Αλεξέι Ρεσνίκοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την, σε πολλαπλά επίπεδα, υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. «Οι πρόσφυγες μας βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να ζητήσει ξανά την επιβολή «κυρώσεων», σαν να μην έχουν προηγηθεί τόσες μέσα στους 14 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος.

Χαρακτήρισε «συμβολική» την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της οποίας η σημαία φέρει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της πατρίδας του, ελπίζοντας ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία έχει την εμπειρία «να απωθήσει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ» (…).

Ο Ρεσνίκοφ ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία των μαχών, για την προετοιμασία της εκστρατείας αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις εκπαιδεύσεις των στρατιωτών, επανέλαβε άοκνα «την ανάγκη» για την παροχή βλημάτων πυροβολικού και βαρέων όπλων πεζικού.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη «ενίσχυσης» της «αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, «μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου», ιδίως στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης της Αζοφικής Θάλασσας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και στη θάλασσα και στην ξηρά, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της Αφρικής που έχει αναλάβει η Ουκρανία και προς το παρόν διεξάγεται μέσω ενός πράσινου διαδρόμου υπό τον ΟΗΕ.

Ας σημειωθεί πως κατά την άφιξη του Ουκρανού υπουργού στο υπουργείο Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον καλωσόρισε αναφέροντας τη «βοήθεια της Ελλάδας που έχει αποσταλεί ή θα αποσταλεί στην Ουκρανία», καθώς και άλλες ενέργειες υποστήριξης οι οποίες συνίστανται σε:

  • 72 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια
  • 3.870 τόνους στρατιωτικό εξοπλισμό
  • Αντιαεροπορικούς πυραύλους STINGER, ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, πυρομαχικά τυφεκίων, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού/Μάχης BMP-1.
  • Ετοιμότητα για τη μεταφορά -σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συνεργασίας Δωρεών (International Donation Coordination Center/IDCC)- άλλης μιας αποστολής ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ BMP-1, ρουκετών HE των 73mm, πυρομαχικών πυροβολικού και τυφεκίων.
  • Διατήρηση ετοιμότητας στα στρατιωτικά νοσοκομεία να υποδεχθούν και θα θεραπεύσουν τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες και αξιωματικούς.
  • Πλήρης υποστήριξη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, με εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της με «εξαιρετικά έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, η εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων Leopard» κλπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα