ΑΘΗΝΑ
13:03
|
22.06.2024
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απέδωσε την απαισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της διεθνούς οικονομίας σε «γεωπολιτικές εντάσεις και οικονομικό κατακερματισμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαριά σύννεφα βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μαζεύονται ξανά πάνω από τη διεθνή οικονομία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε σήμερα τις προβλέψεις της διεθνούς οικονομίας για την επόμενη 5ετία εκτιμώντας πως θα είναι οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών.

Όπως ανέφερε, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3% τα επόμενα πέντε χρόνια, πράγμα που συνιστά την πιο αδύναμη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990 ενώ βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Στη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απέδωσε την απαισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της διεθνούς οικονομίας σε «γεωπολιτικές εντάσεις και οικονομικό κατακερματισμό» που  ήταν, όπως τόνισε, οι βασικοί φραγμοί στην ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως ο εμπορικός προστατευτισμός αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τον ρυθμό της οικονομικής επέκτασης. 

Σε ό,τι αφορά το 2023, προβλέπεται πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κάτω από 3%. Επίσης, περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ.

Επιπλέον η Γκεοργκίεβα προέβλεψε συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες λόγω υψηλού πληθωρισμού για όσο παραμένουν περιορισμένες οι «πιέσεις» χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες αντισταθμίσεις μεταξύ του πληθωρισμού και της διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευκίνητοι από ποτέ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιές: Οριοθετήθηκαν όλες εκτός από την Πηνεία-Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (upd)

Κούβα: Απόφαση συμμετοχής στην αγωγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ρεύμα: Μας πρόδωσε… το πράσινο-Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα τιμολόγια το Α΄εξάμηνο

Αριζόνα: Έξι νεκροί λόγω καύσωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα