ΑΘΗΝΑ
09:51
|
03.05.2024
Την πολωτική ρητορική της συμμαχίας του Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα ξημερώματα ακούστηκαν πυροβολισμοί πολύ κοντά στα γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ακούστηκαν έξι πυροβολισμοί και αργότερα ανευρέθηκαν ισάριθμοι κάλυκες. Καμία από τις σφαίρες δεν πέτυχε τα γραφεία του CHP, ωστόσο, το κόμμα έχει απευθυνθεί στις αρχές και η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

«Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν πως το έκανε», είπε ο βουλευτής του CHP Ουζγκούρ Ουζέλ. «Αλλά δεν μπορούμε επίσης να πούμε πως είναι λάθος το ότι η πολωτική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Λαϊκή Συμμαχία το πυροδότησε αυτό».

Η Λαϊκή Συμμαχία, η εκλογική συμπαράταξη της οποίας ηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχει βάλει στο στόχαστρο το CHP και την εκλογική συμμαχία στην οποία συμμετέχει, επειδή ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πάτησε κατά λάθος ένα χαλί προσευχής.

Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο «Καλό Κόμμα» (İYİP) έγινε επίσης στόχος ενόπλων την περασμένη εβδομάδα, με αρκετούς πυροβολισμούς σε περιφερειακό γραφείο του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Δύο σφαίρες χτύπησαν τα παράθυρα των γραφείων του τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου.

Η πρόεδρος του İYİP, Μεράλ Ακσενέρ, έδωσε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στο κοινοβούλιο μετά το περιστατικό, φέρνοντας μαζί της και δείχνοντας κάλυκες από σφαίρες που ανακαλύφθηκαν γύρω από το κτίριο. «Θα αντέξετε όλες τις σφαίρες και θα είστε ένας ήλιος για το έθνος μας», είπε η πρώην υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενη στα μέλη του κόμματός της. Έριξε μάλιστα τους κάλυκες στο πάτωμα, ζητώντας από τους Τούρκους να καταψηφίσουν «την αδελφή ψυχή του Κιμ Γιονγκ».

Ο κύριος ύποπτος για τον πυροβολισμό στο İYİP ήταν νυχτοφύλακας σε ένα κοντινό εργοτάξιο, ο οποίος είπε ότι πυροβόλησε για να τρομάξει επίδοξους ληστές.

«Γραφεία του İYİP στην Κωνσταντινούπολη χθες, γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη σήμερα! Οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τον δρόμο μας. Η δημοκρατία και η βούληση του έθνους θα επικρατήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του İYİP Κωνσταντινούπολης, Μπουγρά Καβουντσού.

Η Τουρκία οδεύει προς τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον υποψήφιο για την προεδρία Κιλντιτσάρογλου, ενάντια στο κυβερνών AKP, που κατέχει την εξουσία στην Τουρκία από το 2002 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπηρετεί πρώτα ως πρωθυπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα