ΑΘΗΝΑ
02:56
|
07.07.2024
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την απαγγελία κατηγοριών, το 49% θεωρεί πως ήταν μια σωστή κίνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διχάζει τους Αμερικανούς και αυξάνει τις πιθανότητες του μεγιστάνα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ήταν μια σωστή κίνηση.

Συγκεκριμένα αυτό εκτιμά το 84% όσων από τους ερωτηθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί και το 16% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι.

Ενώ το 40% όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι απάντησε πως μετά την άσκηση δίωξης είναι πιθανότερο να ψηφίσει τον κ. Τραμπ, μόλις το 12% σκέφτεται μια άλλη επιλογή ψήφου μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το 38% θεωρεί πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται με διαφορά μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του: το 58% των Ρεπουμπλικάνων λέει πως είναι ο υποψήφιος που προτιμούν, από 48% σε προηγούμενη έρευνα της Ipsos για το Reuters τη Δευτέρα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που επισήμως δεν έχει ακόμη θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21%.

Παρότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν ριζικά για την άσκηση ποινικής δίωξης, την πρώτη στην ιστορία κατά προέδρου ή πρώην προέδρου της χώρας, η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (το 73%, συμπεριλαμβανομένου του 55% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύει πως πράγματι ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δοθούν χρήματα στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και στο μοντέλο Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί τους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα το 76% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βλέπει στην άσκηση ποινικής δίωξης προσπάθεια να εμποδιστεί ο Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία. Την ίδια άποψη μοιράζεται το 34% των Δημοκρατικών.

Το 51% του δείγματος -αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων- θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Τραμπ σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων, έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 3,8% για το σύνολο του δείγματος και ∓ 6,3% για τους 368 συμμετέχοντες που δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης»

Βρετανία: Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε το τέλος του σχεδίου Ρουάντα

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία αύξηση τιμών, ελπίδες για ζήτηση, ανησυχία για προσφορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα