ΑΘΗΝΑ
14:36
|
02.05.2024
Ένα σκίτσο από τον Οκτώβριο του 1945… δείχνει τη διαχρονικότητα του παιχνιδιού της απόδοσης ευθυνών για όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε προ δύο ημερών την ενδέκατη κατά σειρά Ετήσια Έκθεσή του, αποτυπώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις του τοπίου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Συγκεκριμένα:

  • Σε 33 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος. Σε ένα εκ των περιστατικών αυτών στοχοποιήθηκε άτομο τόσο λόγω εθνικής καταγωγής, όσο και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά).
  • Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ένα τζαμί και ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος.
  • Σε 38 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Στο εν λόγω πλαίσιο, το Δίκτυο κατέγραψε ενδοοικογενειακά περιστατικά βίας και ενδο-σχολικές ή ενδο-πανεπιστημιακές επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ο πρόσφυγας έχει γίνει ο εύκολος στόχος για όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Και αυτό ακριβώς δείχνει ένα βρετανικό σκίτσο από τον Οκτώβριο του 1945!

Στη Βρετανία σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει ξεκινήσει μια αντιμεταναστευτική εκστρατεία κατά της έλευσης αιτούντων άσυλων στα παράλια της ελπίζοντας να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριό της. Την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι θα στεγάσει 500 αιτούντες άσυλο σε μια φορτηγίδα στο λιμάνι του Πόρτλαντ, στη νότια Αγγλία, ώστε να μειώσει το κόστος της φιλοξενίας τους και να αποθαρρύνει ταυτόχρονα άλλους που θα επιχειρήσουν να διαπλεύσουν στη Μάγχη. Παράλληλα προχωρά με την επιχείρηση «Σταματήστε τις βάρκες», απελαύνοντας τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα… Ο νέος νόμος, ο οποίος αμφισβητείται από την Ε.Ε. και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναμένεται να καταστήσει απαράδεκτα τα αιτήματα ασύλου από όσους ταξιδεύουν στη Βρετανία με μικρά σκάφη, με πρόβλεψη ακόμα να τους απαγορεύσει να επιστρέψουν μετά την απέλασή τους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα