ΑΘΗΝΑ
02:14
|
09.05.2024
Αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά για συνομιλίες με το αντάρτικο κίνημα Χούθι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά για συνομιλίες με το αντάρτικο κίνημα Χούθι με στόχο την επίτευξη μιας νέας και δυνητικά μόνιμης εκεχειρίας, μεταδίδει το BBC.

Μια ομάδα διαμεσολάβησης από το Ομάν βρίσκεται επίσης στη Σαναά.

Η πρωτεύουσα ελέγχεται από τους Χούθι από τότε που έδιωξαν την κυβέρνηση της Υεμένης το 2015.

Αμέσως μετά, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των Χούθι και ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Συνεχίστηκε έκτοτε, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες νεκρούς και περίπου το 80% του πληθυσμού να βασίζεται σε βοήθεια.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από τη σαουδαραβική πλευρά, αλλά τα μέσα των Χούθι αναφέρουν ότι τόσο η σαουδαραβική όσο και η αντιπροσωπεία του Ομάν βρίσκονται στη Σαναά.

Μια φωτογραφία που διέρρευσε φαίνεται να δείχνει τον ηγέτη των Χούτι Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι να σφίγγει το χέρι ενός Σαουδάραβα αξιωματούχου, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται.

Αυτό χαιρετίστηκε ως ένα άλλο σημαντικό σημάδι της προθυμίας και των δύο πλευρών να καταλήξουν επιτέλους σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο.

Κανένας επώνυμος αξιωματούχος δεν έχει σχολιάσει, αλλά υπήρξαν αναφορές από διάφορες πηγές ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί πριν από το τέλος του μήνα.

Και πάλι, οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Λέγεται, ωστόσο, ότι περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το άνοιγμα όλων των λιμανιών και των αεροδρομίων – καθώς και πιο φιλόδοξους στόχους, όπως η ανοικοδόμηση της χώρας, η έξοδος των ξένων δυνάμεων και η πολιτική μετάβαση. Όλα αυτά ήταν εμπόδια στο παρελθόν.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι αντίστοιχη με μια διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία κατέληξε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός πέρυσι.

Κατά την περίοδο της εκεχειρίας, μπόρεσαν να προχωρήσουν διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αυτά συνεχίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στις εισαγωγές και της ανταλλαγής κρατουμένων.

Η σύγκρουση στην Υεμένη είναι περίπλοκη – μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι δεν θα έδινε απαραίτητα τέλος σε όλες τις μάχες.

Άλλες φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, έχουν ακόμη τις δικές τους μάχες να πολεμήσουν.

Αλλά ο πόλεμος δια αντιπροσώπων μεταξύ των Σαουδάραβων και του Ιράν μοιάζει να φτάνει στο τέλος του – με τους δύο περιφερειακούς αντιπάλους να είναι πλέον δεσμευμένοι σε μια προσέγγιση που θα τους οδηγήσει να ανοίξουν ξανά διπλωματικές αποστολές.

Αυτό φαίνεται ότι δημιούργησε τη δυναμική για μια σοβαρή προσπάθεια προς τον τερματισμό του πολέμου, με τις συνομιλίες στη Σαναά να είναι ξεκάθαρα το κλειδί για την επιτυχία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα