Να θυσιαστεί στον βωμό της τουριστικοποίησης και της πολυδιαφημισμένης, από την δημοτική αρχή Μπακογιάννη, «ανάπτυξης» των γειτονιών της Αθήνας κινδυνεύει το βιβλιοπωλείο Αμόνι των Πετραλώνων μετά από 22 χρόνια λειτουργίας του, καθώς ένα μαγαζί εστίασης επιδιώκει την επέκτασή του στο σημείο όπου στεγάζεται το ιστορικό βιβλιοπωλείο στην πλατεία Μερκούρη.
«Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας, το βιβλιοπωλείο μας βρίσκεται κάτω από την απειλή να χάσει τον χώρο του, τη γνωστή πορτοκαλί γωνία της πλατείας Μερκούρη. Γιατί; Γιατί η γειτονιά μας έχει αλλάξει. Όταν ανοίξαμε η πλατεία ήταν για πολλά χρόνια μια μικρή άγνωστη πλατεία. Μετά όμως ήρθε η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» σημειώνει σε ανάρτησή της η ομάδα διαχείρισης του βιβλιοπωλείου, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως «ανάπτυξη σημαίνει να μετατραπούν οι γειτονιές μας χωρίς καμία συζήτηση και σχέδιο σε γειτονιές θελκτικές μόνο για τουρίστες».
Τουριστικοποίηση και «εξευγενισμός» στην πλάτη των μικρών επιχειρήσεων
Παράλληλα, με αφορμή την επιχείρηση εξαφάνισης του βιβλιοπωλείου έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο το μοτίβο της τουριστικοποίησης και του «εξευγενισμού» (gentrification), καθώς όπως αποκαλύπτεται, από τον Οκτώβριο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την ανανέωση του συμβολαίου του βιβλιοπωλείου, η οποία ωστόσο καταλήγει σε αδιέξοδο, δεδομένης της οικονομικής άνεσης των ιδιοκτητων του καταστήματος εστίασης που επιχειρούν να επεκτείνουν την ιδιοκτησία τους «καταπίνοντας» το Αμόνι.
Απ’ τον Οκτώβρη είμαστε σε διαπραγμάτευση για το συμβόλαιό μας που λήγει τον Ιούνη. Παλινωδίες, καμία καθαρή απάντηση -κάθε φορά που πλησιάζαμε σε μια συμφωνία ανέβαινε το ποσό στη λογική να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε, να συρρικνωθεί ήδη το μικρό μεροκάματο στον βωμό του μεγαλύτερου ενοικίου- και τελικά καμία διάθεση συμφωνίας, αφού η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη γιατί οι άλλοι δίνουν περισσότερα. Άρα το μικρό μας βιβλιοπωλείο να γκρεμιστεί! Προφανώς όλο αυτό μας στεναχωρεί κι όχι μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο της γειτονιάς και πολύ ευρύτερα πιστεύουμε αλλά είμαστε πολύ μακριά απ’ το να αισθανόμαστε ότι είμαστε οι αδύναμοι.
«Στα 22 χρόνια λειτουργίας του, το βιβλιοπωλείο και η ομάδα του έχουν χαράξει ένα έργο τεράστιο σε σχέση με το μέγεθος του βιβλιοπωλείου. Στη γειτονιά μας έχουν έρθει συγγραφείς, ιστορικοί, καλλιτέχνες, παιδαγωγοί και άλλοι πολλοί δημιουργώντας μια εστία πολιτισμού» υπενθυμίζει η ομάδα διαχείρισης του βιβλιοπωλείου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή σε καμπάνια προκειμένου να μην κλείσει το Αμόνι.
«Θέλουμε νομική υποστήριξη, δημοσιοποίηση, αλληλεγγύη και να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα του κινήματος που θα έχει λόγο για το τι γίνεται στη γειτονιά του» καταλήγει η ανάρτηση, συμπληρώνοντας πως «έτσι κι αλλιώς, πιστεύουμε ότι χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε!»