ΑΘΗΝΑ
22:18
|
03.05.2024
«Με τη βοήθεια του Θεού, θα φέρουμε άλλο μισό εκατομμύριο Εβραίους εδώ», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ. Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ιεριχώ. Ο Μοχάμεντ Φαγιέζ Μπαλχάν πυροβολήθηκε στο κεφάλι, το στήθος και το στομάχι.

Παράλληλα, σήμερα χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης πραγματοποίησαν πορεία προς το παράνομο (και για το Ισραήλ) εποικισμό Εβιατάρ στη Δυτική Όχθη.

Οι διοργανωτές είπαν ότι πραγματοποιούν την πορεία για να ενισχύσουν το κίνημα των εποικισμών και να πιέσουν την κυβέρνηση να επιτρέψει ξανά την κατοίκιση του παράνομου εποικισμού.

Το Channel 12 ανέφερε ότι περισσότεροι από 10.000 Ισραηλινοί συμμετείχαν στην πορεία, ενώ ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan μίλησε για 17.000.

Μερικοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συμμετείχαν στην πορεία. «Δεν θα παραδοθούμε στην τρομοκρατία, ούτε στο Εβιατάρ, ούτε στο Τελ Αβίβ. Εάν παραδοθείτε στον τρόμο, θα παραδοθείτε παντού, αλλά είμαστε εδώ για να πούμε “ο εβραϊκός λαός είναι ισχυρός”», είπε ο Μπεν Γκβίρ.

Μόλις έφτασαν στον εποικισμό, ο Μπεν Γκβιρ και άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού μίλησαν στο πλήθος.

«Δεν κλείνουμε τα μάτια. Επιστρέφουμε σπίτι στη Γη του Ισραήλ, επιστρέφουμε σπίτι στο Όρος του Ναού και [επιστρέφουμε σπίτι στην] Ιερουσαλήμ», είπε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος επρόκειτο να τερματίσει τη μακροχρόνια κυβερνητική πολιτική που απαγορεύει στους Εβραίους να παρευρίσκονται στο Όρος του Ναού τις τελευταίες 10 ημέρες του Ραμαζανιού.

«Νομιμοποιήσαμε εννέα φυλάκια και με τη βοήθεια του Θεού θα νομιμοποιήσουμε περισσότερα και θα χτίσουμε περισσότερα. Η απάντηση στην τρομοκρατία είναι η οικοδόμηση, η εγκατάσταση και η άμεση αντιμετώπιση [εκείνων που επιδιώκουν να μας βλάψουν] προκειμένου να προκληθεί ο θάνατος των τρομοκρατών. Το εβραϊκό αίμα δεν θα χυθεί μάταια».

Στην ομιλία του στο Εβιατάρ, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, είπε ότι η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει το φυλάκιο στο εγγύς μέλλον.

«Αυτό το μέρος θα σφύζει από ζωή – Εβραίοι, όρθιοι, περήφανοι, λάτρεις της γης και της Τορά, και όπως το Εβιατάρ θα επισημοποιηθεί, έτσι [θα νομιμοποιηθούν] και [άλλοι] υπάρχοντες [επ]οικισμοί και νέοι [επ]οικισμοί, αφού αυτή είναι τη γη μας», είπε ο Σμότριτς.

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα φέρουμε άλλο μισό εκατομμύριο Εβραίους εδώ – πέρα από το μισό εκατομμύριο που είναι ήδη εδώ», δήλωσε.

Οι Γκβιρ και Σμότριτς ήταν μεταξύ των επτά υπουργών της κυβέρνησης και των 20 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού που είχαν συμφωνήσει να παραστούν στην πορεία.

Η πορεία πυροδότησε διαμαρτυρίες από δεκάδες Παλαιστίνιους στο κοντινό χωριό Μπεϊτά, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και καιρό ενάντια στην ίδρυση του Εβιατάρ, που βρίσκεται σε εδάφη που το Ισραήλ απαλλοτρίωσε από το χωριό τους πριν από δεκαετίες.

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες. Πενήντα επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ερυθράς Ημισελήνου, αναφέρουν οι Times of Israel.

Σε ένα βίντεο που πυροδότησε σκληρή κριτική στα social media, Ισραηλινοί στρατιώτες εικονίζονται να ρίχνουν δακρυγόνα σε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα αρκετοί να χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί την πορεία «μια επικίνδυνη κλιμάκωση και πρόκληση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι μελετά με νομικούς εμπειρογνώμονες τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα σχετικά διεθνή δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις στο τέμενος Αλ-Άκσα συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, καθώς μια ομάδα εποίκων εισέβαλε στις αυλές του συγκροτήματος νωρίς το πρωί υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων. Προηγουμένως, οι δυνάμεις κατοχής εμπόδισαν Παλαιστίνιους πιστούς κάτω των 50 ετών να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα για να προσευχηθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα