ΑΘΗΝΑ
18:23
|
04.07.2024
Η πρόβλεψη του Προέδρου της Παγκόσμιας Ντέιβιντ Μάλπας για τη διεθνή ανάπτυξη την ανεβάζει στο 2% από 1,7% που την υπολόγιζε τον Ιανουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αναθεώρηση αρχικής εκτίμησης για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας έκανε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα ενόψει του εαρινού συνεδρίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος της βδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Η νέα πρόβλεψη θεωρεί πιθανότερη ανάπτυξη της τάξης του 2% κατά μέσο όρο από το 1,7% που προέβλεπε τον Ιανουάριο του 2023.

Σε δηλώσεις που έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, πρόσθεσε πως η αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα πάνω οφείλεται στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας μετά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόσθεσε δε πως η σινική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 5,1% αντί 4,3% που προβλεπόταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο ίδιος προέβλεψε καλύτερες επιδόσεις και για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ, διακρίνοντας παράλληλα αύξηση των «πιέσεων» σε αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω του συνδυασμού των χαμηλότερων ξένων επενδύσεων και της αύξησης των επιτοκίων διεθνώς.

Ινδοαμερικανός ο πιο πιθανός διάδοχος του Μάλπας

Η θητεία του Μάλπας λήγει πρόωρα σε λίγους μήνες, καθώς ο ίδιος ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί ως τα τέλη Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Ο 66χρονος Μάλπας, 13ος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατέχει τη θέση αυτή πάνω από τέσσερα χρόνια.

Πιθανότερος διάδοχός του είναι ο 63χρονος Ινδοαμερικανός Σιχ, Ατζέι Μπάνγκα, που έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάνγκα θα αναλάβει να επεκτείνει (εάν μπορέσει) την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας διεθνή ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η δημόσια υγεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πτώση του πετρελαίου λόγω στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ

Σούπερ Μάρκετ: Μείωση 1,92% στις τιμές προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023 στο 2024

Το Bitcoin πέφτει κάτω από τα $59.000, μειώνοντας την αξία του κατά 4%

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα