ΑΘΗΝΑ
05:38
|
24.04.2024
Τις γνωστές αξιώσεις και απαιτήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επανέφερε ο Τσαβούσογλου σε πιο...«ήπιους» τόνους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια» πρότεινε σήμερα πως θα πρέπει να γίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο HABER, την απαίτηση για ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης για «όλες» τις διεκδικήσεις και λύση-«πακέτο».

«Αυτή η προσέγγιση με την Ελλάδα είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νησιά με «αδιευκρίνιστο καθεστώς» στο Αιγαίο

Αξιώσεις επί ελληνικών νησιών πρόβαλε ξανά ο Τσαβούσογλου κατεβάζοντας ωστόσο τους τόνους δίχως να μειώσει κατ’ ελάχιστον τις τουρκικές απαιτήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε» είπε κατά λέξη.

Επανέλαβε τα περί «λύσης-πακέτο» με το επιχείρημα πως «αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί».

Οι ΗΠΑ διατάραξαν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Δεν άφησε απέξω μία κριτική προς τις ΗΠΑ κατηγορώντας τες πως διατάραξαν «τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα», υπαινισσόμενος πως αυτές έγιναν σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων.

«Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικές» ανέφερε επαναφέροντας τις γνωστές τουρκικές αξιώσεις σε φόντο υποτιθέμενου «καλού» προεκλογικού ελληνοτουρκικού κλίματος.

Περί των F-16

Κατά τον Τσαβούσογλου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει βήματα για ξεπέρασμα της αντίστασης του κογκρέσου σε σχέση με την πώληση δεκάδων μαχητικών F-16 στη χώρα του περιορίζοντας το πρόβλημα  «κάποιους αντιρρησίες», υπονοώντας πρώτα από όλους τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες.

«Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το θέμα των F-16. Υπήρχαν κάποιοι αντιρρησίες στο Κογκρέσο και πρέπει να πειστούν. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορεί να τους υπερκεράσει. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Δεν είναι ότι περιμένουμε τα F-16 λόγω εκλογών. Τα F-16 δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία πρέπει να παραδοθούν. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο» είπε ο Τσαβούσογλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα