Μερικά εικοσιτετράωρα προτού κλείσουν οριστικά τα τελευταία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Γερμανίας που απέμεναν σε λειτουργία, δημοσκόπηση υπέδειξε πως η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας τάσσεται εναντίον της απόφασης αυτής.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 52% του δείγματος θεωρεί λάθος πως τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια θα τεθούν εκτός δικτύου αυτή την εβδομάδα, ενώ το 37% θεωρεί πως πρόκειται για σωστή απόφαση και το 11% δεν εκφέρει άποψη.
Τα γερμανικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2022, δυνάμει απόφασης που είχε λάβει η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Όμως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και η δραστική μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που δυσκολεύτηκε να εγγυηθεί πως τα φώτα θα έμεναν αναμμένα, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν κανονικά και τα σπίτια θα έμεναν ζεστά τους πιο ψυχρούς μήνες.
Αντιμέτωπος με διαφωνίες στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να αποφασίσει τα τρία εργοστάσια να συνεχίσουν να λειτουργούν ως το Σάββατο 15η Απριλίου.
Όμως επικριτές της απόφασης τονίζουν πως η Γερμανία γυρίζει την πλάτη σε μια φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών, ήταν καυστικός στην κριτική του: «Δύσκολα θα βρείτε κανέναν στο εξωτερικό που να κατανοεί το γεγονός ότι η Γερμανία, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, κλείνει τρεις ασφαλείς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και επιστρέφει στον άνθρακα και το φυσικό αέριο», ανέφερε ο Φρίντριχ Μερζ, στην ιστοσελίδα Web.de.