Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση, με ορίζοντα την αυριανή ψηφοφορία στην ολομέλεια, η συμπληρωματική τροπολογία της κυβέρνησης, σχετικά με τη συμμετοχή στις ερχόμενες εκλογές, του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Α’ Πολιτικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος έκανε λόγο για παρέμβαση στη δικαιοσύνη και χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τη ρύθμιση που προβλέπει ότι το αν θα μετάσχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη θα αποφασίσουν 11 δικαστές και όχι 5, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
«Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Τζανερίκος.
«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Έντονη η κριτική και του ΚΚΕ που εκτιμά πως η τροπολογία δεν αλλάζει την αντιδραστική ρύθμιση που έγινε πρόσφατα, η οποία εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στην απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων».