ΑΘΗΝΑ
05:41
|
20.09.2024
Προσφυγή σε δεύτερο γύρο εκτιμούν οι δημοσκόποι, καθώς Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν το 50%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάργολου και δύο ακόμα διεκδικούν την θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις ένας μήνας πριν από τις τουρκικές εκλογές, δόθηκαν στη δημοσιότητα και επίσημα οι διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος στις τουρκικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακήρυξη των υποψηφίων, στις εκλογές θα αναμετρηθούν ο νυν Δεξιός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεντροαριστερού κόμματος CHP που υποστηρίζεται από μια πολυκομματική συμμαχία, ο 58χρονος Μουχαρέμ Ιντζέ του κεντροαριστερού κόμματος Πατρίδα (Memleket Partisi), το οποίο αποσχίστηκε από το CHP το 2020, και ο Σινάν Ογάν που υποστηρίζεται από μια συμμαχία μικρών υπερεθνικιστικών κομμάτων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τους δύο βασικούς διεκδικητές αρκετά κοντά, με τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει περίπου 42,6% έναντι 41,1% του Ερντογάν, ενώ η εκλογική δύναμη των άλλων δύο υποψηφίων εκτιμάται στο 5% για τον Ιντζέ και κοντά στο 2% για τον Ογάν.

Για να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο απαιτείται τουλάχιστον 50%. Εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει σε αυτό το ποσοστό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ιντζέ διχάζει τις ψήφους της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και θα μπορούσε να στερήσει από τον Κιλιτσντάρογλου τη νίκη από τον πρώτο γύρο, αλλά οι προβλέψεις για τον δεύτερο είναι ευνοϊκότερες καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Κιλιτσντάρογλου καθαρή νίκη με 53% έναντι 47% του Ερντογάν.

Στις τελευταίες εκλογές του 2018, ο Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο με 52,3% των ψήφων. Ο Ιντζέ, υποψήφιος τότε του CHP, περιορίστηκε στο 30,8%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα