ΑΘΗΝΑ
14:50
|
07.11.2024
Σε επιστολή τους, οι 48 βουλευτές προειδοποιούν ότι η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστραλοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα ζήτησαν από κοινού από τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, να εγκαταλείψει τις προσπάθειες έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 48 βουλευτές και γερουσιαστές – συμπεριλαμβανομένων 13 από το κυβερνών Εργατικό κόμμα – προειδοποίησαν ότι η δίωξη του ιδρυτή των WikiLeaks «θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο» για την ελευθερία του Τύπου και θα έβλαπτε τη φήμη των ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός πολίτης, παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς στο Λονδίνο καθώς μάχεται μια προσπάθεια των ΗΠΑ να τον εκδώσουν για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε σχέση με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ καθώς και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι Εργατικοί, ο Συνασπισμός, οι Πράσινοι και διάφοροι άλλοι πολιτικοί ζήτησαν από τον Γκάρλαντ «να εγκαταλείψει τη διαδικασία έκδοσης και να επιτρέψει στον Ασάνζ να επιστρέψει στην πατρίδα του».

«Εάν εγκριθεί το αίτημα έκδοσης, οι Αυστραλοί θα είναι μάρτυρες της απέλασης ενός από τους πολίτες μας από έναν εταίρο της Aukus (το τριμερές σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) σε έναν άλλο – τον στενότερο στρατηγικό μας σύμμαχο–, με τον Ασάνζ να αντιμετωπίζει την προοπτική να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή», ανέφερε η επιστολή.

«Αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους τους παγκόσμιους πολίτες, τους δημοσιογράφους, τους εκδότες, τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου. Θα ήταν επίσης αναίτια επιζήμιο για τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο ηγέτη στην ελευθερία της έκφρασης και στο κράτος δικαίου».

Η επιστολή ανέφερε ότι οι κατηγορίες – οι οποίες περιλαμβάνουν 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία κατηγορία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών – αφορούσαν τις ενέργειες του Ασάνζ «ως δημοσιογράφου και εκδότη» στη δημοσίευση πληροφοριών «με στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, διαφθορά και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές συνέκριναν τη συνεχιζόμενη καταδίωξη του Ασάνζ με την περίπτωση της πρώην αναλύτριας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το 2017 όταν ο Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της 35ετούς στρατιωτικής φυλάκισης για τη διαρροή των πληροφοριών.

Η επιστολή ανέφερε, επίσης, ότι ο Ασάνζ – ο οποίος αρχικά κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – «είναι ουσιαστικά φυλακισμένος για πάνω από μια δεκαετία με τη μια ή την άλλη μορφή».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Άντριου Γουίλκι, ο οποίος είναι συμπροεδρεύων της Ομάδας Κοινοβουλευτικών Φίλων του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι επικεφαλής της σύνταξης της επιστολής. Συμπίπτει με την τέταρτη επέτειο από την κράτηση του Ασάνζ στη φυλακή Μπέλμαρς της Βρετανίας.

Ο Γουίλκι είπε ότι οι 48 Αυστραλοί ομοσπονδιακοί βουλευτές ενεργούσαν «σε συντονισμό με παρόμοιες επιστολές βουλευτών από όλο τον κόσμο» και μαζί αντιπροσώπευαν εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Αυτό δεν είναι μικρό θέμα και δεν πρέπει να απορριφθεί», είπε ο Γουίλκι. «Ούτε πρέπει να αγνοηθεί ότι η έκρηξη πολιτικών ανησυχιών εκτείνεται στο πολιτικό φάσμα και βασίζεται σε ποικίλους λόγους».

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, είπε ότι ο γιος του ζει κάτω από μια συνεχιζόμενη «ντροπή και ατίμωση». Πρόσθεσε ότι η απόφαση του νέου Αυστραλού Ύπατου Αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, Στίβεν Σμιθ, να επισκεφθεί τη φυλακή Μπέλμαρς την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους αυτού του ζοφερού, σοβαρού παγετού της αλήθειας και της καταστροφής του Τζούλιαν Ασάνζ».

Ο Γκρεγκ Μπαρνς, νομικός σύμβουλος της εκστρατείας του Ασάνζ, είπε ότι η απόπειρα των ΗΠΑ να διώξουν τον Ασάνζ ήταν «επικίνδυνη», διότι σήμαινε ότι «οποιοσδήποτε δημοσιογράφος ή εκδότης οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψε υλικό που δεν σας θέλει η Ουάσιγκτον να γνωρίζετε».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένυ Γουόνγκ, προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η διπλωματία. Ωστόσο, είπε ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψη τόσο στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ όσο και στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η υπόθεση κατά του Ασάνζ «έχει διαρκέσει αρκετά και πρέπει να τελειώσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Σάντερς σε Δημοκρατικούς: Εγκαταλείψατε την εργατική τάξη κι αυτή σας γύρισε την πλάτη

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα