Ερευνητές από το βελγικό πανεπιστήμιο της Λουβέν διαπίστωσαν ότι το 45% της καταστροφής των δασών στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ 2000 και 2019 ήταν αποτέλεσμα της άναρχης παραγωγής κακάο, που εξαφάνισε 2,5 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους.
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Ένα εκατομμύριο μικροκαλλιεργητές παράγουν κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους κόκκους κακάο που ισοδυναμούν με το 4% της παγκόσμιας συγκομιδής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Η καλλιέργεια καουτσούκ έρχεται δεύτερη με επίπτωση 23% στα δάση.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τοπικό υπουργείο Υδάτων και Δασών, μεταξύ 2019 και 2021, δείχνει ότι η Ακτή Ελεφαντοστού έχει χάσει το 80% της δασικής της κάλυψης τα τελευταία 60 χρόνια.
Η κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού εφάρμοσε την Πρωτοβουλία για το Κακάο και τα Δάση (CFI), μαζί με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς κακάο, την Γκάνα και την Κολομβία με στόχο να τερματιστεί η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού κακάο, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία δεν λειτουργεί.
«Οι πληροφορίες που κοινοποιούν οι εταιρείες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού κακάο και την πρώτη ύλη τους είναι διαφορετικές και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από πού πραγματικά την προμηθεύονται», υποστηρίζουν.
Παρότι, σύμφωνα με τους πρόσφατους κανονισμούς της Ε.Ε. οι εισαγωγικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και καλούνται να πιστοποιούν την ανιχνευσιμότητα με τη βοήθεια δεδομένων γεωεντοπισμού των καλλιεργειών και δορυφορικών φωτογραφιών, το σύστημα δεν λειτουργεί.
«Ανέλαβαν δεσμεύσεις… αλλά καμία δεν τηρήθηκε τόσο όσον αφορά την παρακολούθηση όσο και τις επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της προστασίας των δασών», αναφέρει, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Mighty Earth στη Δυτική Αφρική με έδρα τις ΗΠΑ, Αμουρλάγιε Τουρέ.