Πέντε σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία διακρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το 2023 εκτιμώντας πως φέτος η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα φθάσει στο 2,8% (από 3,4% το 2022), κάνοντας τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη επί δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο μετρικό πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να μειωθεί από 8,7% το 2022 σε 7% το 2023. Επισημαίνει επίσης πως η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε «επικίνδυνη φάση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρηματοπιστωτικού κινδύνου».
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ διακρίνει τους ακόλουθους πέντε βασικούς κινδύνους για τη διεθνή οικονομία:
- Τον υψηλό τιμάριθμο και πληθωρισμό που συνεχίζεται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
- Τις διαταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές (μετά τις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών σε ΗΠΑ,Ελβετία).
- Τα υψηλά επίπεδα χρέους πολλών χωρών.
- Την ελάχιστη υποχώρηση των τιμών πρώτων υλών και εμπορευμάτων.
- Τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία με ποικίλες επιπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, το ΔΝΤ στην εαρινή έκθεση για τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας το 2023 προβλέπει πως αυτή, με βάση το βασικό σενάριο, δεν θα ξεπεράσει φέτος το 0,8% . Για το 2024 κάνει μία ελαφρώς καλύτερη πρόβλεψη αλλά και πάλι εκτιμά πως η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,4% σύμφωνα με το Ταμείο. Ειδικά για τη Γερμανία μάλιστα προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη (-1%) για φέτος και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2024.
Σχετικά με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% που είναι η χειρότερο επίδοση και πρόγνωση για τις πλούσιες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7). Το ΑΕΠ το 2024 προβλέπεται το 2024 να αυξηθεί κατά 1%.
Το Ταμείο καλεί τις Κεντρικές Τράπεζες δεκάδων χωρών να μην υποχωρήσουν στη μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους χρησιμοποιώντας όλη τη σχετική «εργαλειοθήκη» για να πετύχουν χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το ΔΝΤ καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής να στηρίξουν τη νομισματική πολιτική διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τι προβλέπει για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ έκανε μία ανοδική αναθεώρηση τής πρόβλεψής του, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%.
Εκτιμά πως θα συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022. Για τον πληθωρισμό προβλέπει αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024.
Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.