ΑΘΗΝΑ
21:11
|
19.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν να απεργήσουν για τέσσερις ημέρες, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν να απεργήσουν για τέσσερις ημέρες, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι πολλές επεμβάσεις και άλλα ιατρικά ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα ακυρωθούν.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ειδικευόμενοι γιατροί πραγματοποιούν απεργία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αφού η κυβέρνηση και το συνδικάτο του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (BMA) απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αμοιβές.

Το συνδικάτο BMA πιέζει για αύξηση μισθών κατά 35% ώστε να αντισταθμίσει τις επί 15 χρόνια ελάχιστες μισθολογικές αυξήσεις, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το συνδικάτο του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε «απογοήτευση» για την προσέγγιση της κυβέρνησης να μην εκπληρώσει τις προγραμματισμένες συνομιλίες, λέγοντας ότι ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ αρνιόταν να συναντηθεί μαζί τους.

Το BMA είπε ότι είχε κάνει μια «σοβαρή και ουσιαστική προσφορά στον υπουργό», πράγμα που σήμαινε ότι ήταν «στο χέρι του» να σταματήσει την απεργία. «Περιμένουμε ότι μια νέα προσφορά θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης στις συζητήσεις μεταξύ μας», πρόσθεσαν οι υπεύθυνοι του συνδικάτου.

«Αλλά μέχρι το γραφείο του υπουργού να κάνει αυτή την προσφορά και να συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας, δεν μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο διακοπής της απεργίας και έναρξης διαπραγματεύσεων». Το BMA συνέχισε: «Η μπάλα είναι τώρα πολύ στο γήπεδο του υπουργού Εσωτερικών».

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας έχει δηλώσει ότι προτρέπει το BMA να «έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών» με μια «ρεαλιστική» προσέγγιση, η οποία «εξισορροπεί τους ιατρούς που ανταμείβονται αρκετά για τη σκληρή δουλειά τους με την εκπλήρωση της φιλοδοξίας της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός υγείας προειδοποίησε ότι η ασφάλεια των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η τετραήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

«Οι απεργίες όχι μόνο θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, αλλά προγραμματίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αναταραχή στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μπάρκλεϊ.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί – περίπου 75.000-αποτελούν μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού της Βρετανίας. Τονίζουν ότι οι απεργίες θα αποτρέπονταν, αν ο υπουργός Υγείας τους έκανε μια λογική πρόταση.

Αυτή η απεργία είναι η πιο πρόσφατη κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι στο NHS, μετά τις απεργίες των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και άλλων, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις που να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό, ο οποίος στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα