ΑΘΗΝΑ
05:41
|
18.05.2024
Στις 11 Απριλίου του 2003, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή του ισραηλινού στρατού 21χρονος Βρετανός Τομ Χέρντολ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από είκοσι χρόνια και μια ημέρα, στις 11 Απριλίου του 2003, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Τομ Χέρντολ.

«Ο Τομ είναι ένα αιώνιο σύμβολο γενναιότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του, και όλους εκείνους που ακόμα αγωνίζονται για την απελευθέρωση», έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής και αυτή τη στιγμή αποκλεισμένος από τα ψηφοδέλτια των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Χέρντολ έπεσε σε κόμμα και τελικά πέθανε σε βρετανικό νοσοκομείο εννέα μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2004.

Ο Χέρντολ γεννήθηκε το 1981 και ήταν φοιτητής φωτογραφίας, εθελοντής του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) και ακτιβιστής κατά της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Στα 21 του, ο Χέρντολ έκανε ένα διάλειμμα από τις σπουδές του στη φωτογραφική δημοσιογραφία στο Manchester Metropolitan University για να βρεθεί στο Ιράκ, λίγο πριν από τον πόλεμο. Καθώς οι εθελοντές ξέμεναν από χρήματα και ο πόλεμος φαινόταν πλέον πως είναι αναπόφευκτος, ταξίδεψε στην Ιορδανία και δώρισε 500 λίρες για ιατρικά αναλώσιμα για πρόσφυγες από το Ιράκ.

Εκεί συνάντησε το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM) και αποφάσισε να μεταβεί στη Γάζα. Έφτασε στην πόλη Ράφα στις 6 Απριλίου 2003 και άρχισε να στέλνει με email εικόνες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και των Παλαιστινίων στην οικογένειά του.

Η νεκρολογία του από τον Guardian αναφέρει ότι «ο τόνος των ημερολογίων του άλλαξε δραματικά» και πως ο Χέρντολ εξήγησε τη μετάβασή του στη Γάζα με τη φράση: «Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν έβλεπα αυτό που πρέπει τώρα να ιδωθεί».

«Τι θέλω από αυτή τη ζωή; Αυτά που σε κάνουν χαρούμενο δεν είναι αρκετά. Όλα τα πράγματα που ικανοποιούν τα ένστικτά μας ικανοποιούν μόνο το ζώο μέσα μας. Θέλω να είμαι περήφανος για τον εαυτό μου. Θέλω περισσότερα. Θέλω να κοιτάζω με υπερηφάνεια τον εαυτό μου και όταν πεθάνω, θέλω να χαμογελάω εξαιτίας των πραγμάτων που έχω κάνει, όχι να κλαίω για αυτά που δεν έχω κάνει»

Τομ Χέρντολ

Καθώς η πίεση από τους γονείς αυξανόταν, εν μέρει με την υποστήριξη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, τον Οκτώβριο του 2003 ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Μεναχέμ Φίνκελσταϊν, διέταξε τον Ισραηλινό Στρατό να ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα της στρατιωτικής αστυνομίας για τον θάνατο του Χέρντολ.

Στις 27 Ιουνίου 2005, ο ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε τον Χέρντολ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, παρακώλυση της δικαιοσύνης, ψευδομαρτυρίες και παρότρυνση συναδέλφων του στη μονάδα του να δώσουν ψευδή μαρτυρία. Το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε 11,5 χρόνια φυλάκισης, από τα οποία εξέτισε τα 6,5.

Ο Τζέιμς Μίλερ, ένας Βρετανός κινηματογραφιστής, πυροβολήθηκε και
σκοτώθηκε στη Γάζα τρεις εβδομάδες μετά τον φόνο του Χέρντολ, ενώ κρατούσε υψωμένη μια λευκή σημαία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα