ΑΘΗΝΑ
06:02
|
05.05.2024
Παρατήρησε πως ορισμένα από τα «ανόητα» πράγματα που κάνουν οι τράπεζες αποκαλύφθηκαν, με πρώτη την αναντιστοιχία στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γνωστός 92χρονος «κοτσονάτος» κερδοσκόπος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ήρθε σήμερα να ταράξει τα (αγριεμένα…) «νερά» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος προφητεύοντας συνέχεια στο θρίλερ της πρόσφατης κατάρρευσης τραπεζών σε Αμερική και Ελβετία.

Όπως τόνισε, δεν έχουμε ξεπεράσει τις χρεοκοπίες των τραπεζών, διαβεβαιώνοντας το επόμενο λεπτό τους καταθέτες πως (ως τώρα τουλάχιστον…) δεν υπέστησαν «κάποια κρίση».

Ο Μπάφετ που διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Berkshire Hathaway μιλώντας στο CNBC, υπενθύμισε τις πρόσφατες χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών, Silicon Valley Bank,Signature Bank τον περασμένο Μάρτιο προσθέτοντας ότι οι τράπεζες μπορεί να καταρρέουν αλλά «οι καταθέτες δεν πρόκειται να πληγωθούν».

Έχοντας μείνει γνωστός διεθνώς και με το παρατσούκλι «ο μάγος της Όμαχα» (σ.σ. επειδή αψήφησε πολλές φορές στο παρελθόν επικρατούσες επενδυτικές τάσεις δημιουργώντας προσωπική περιουσία άνω των 67 δις. δολαρίων καταγόμενος από αυτή την πόλη της Νεμπράσκα) παρατήρησε πως ορισμένα από τα «ανόητα» πράγματα που κάνουν οι τράπεζες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πρώτη την αναντιστοιχία στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

«Οι τραπεζίτες μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν για πάντα» είπε ο Μπάφετ, προσθέτοντας με νόημα: «Οι λογιστικές διαδικασίες οδήγησαν ορισμένους τραπεζίτες να κάνουν κάποια πράγματα που βοήθησαν λίγο τα τρέχοντα κέρδη τους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ορισμένοι τραπεζίτες θα συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τους μετόχους. Στη συνέχεια όμως προτίμησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός γνωρίζοντας (πολύ καλά από πολλούς άλλους) πως στην οικονομία και δη στις κερδοσκοπικές καπιταλιστικές αγορές τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα «είναι ψυχολογία».

Γι’ αυτό και προτίμησε να κλείσει τη συνέντευξή του ως εξής:

«Οι τράπεζες δεν κόστισαν ποτέ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε μια δεκάρα. Το κοινό δεν το καταλαβαίνει αυτό. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει χρήματα σε μια κατάθεση σε τράπεζα των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συμβεί… δε χρειάζεται να μετατρέψετε μια ανόητη απόφαση σε πανικό για όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για κάτι για το οποίο δε χρειάζεται να πανικοβληθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα