Η Σερβία επεξεργάζεται μια πρωτοβουλία για την τροποποίηση νόμου στο Οικογενειακό Δίκαιο ώστε να ορίσει και να αναγνωρίσει τον παιδικό γάμο ως μορφή εμπορίας ανθρώπων, καθώς μεγάλο ποσοστό ανήλικων κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται πριν από τα 18 έτη.
Μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά κορίτσια από καταυλισμούς Ρομά στη Σερβία και το 22% των κοριτσιών από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το 16% των κοριτσιών Ρομά παντρεύονται πριν από τα 15 και το 5% έχει ήδη γεννήσει σε αυτή την ηλικία.
«Συχνά συζητείται δημόσια σε ποιο βαθμό το κράτος έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ιδιωτική σφαίρα όπως ο γάμος ή η οικογένεια. Ωστόσο, οι επιβλαβείς συνέπειες των παιδικών γάμων δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει αυτές τις συνέπειες», δήλωσε στο RTS ο υπουργός Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων και Κοινωνικού Διαλόγου Τόμισλαβ Ζίγκμανοφ.
Ένα στα πέντε κορίτσια παγκοσμίως παντρεύεται πριν ενηλικιωθεί. Στη Σερβία, οι Ρομά και τα κορίτσια από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι τα πιο ευάλωτα.
Οι αρχές προειδοποιούν ότι τέτοιοι γάμοι αποτελούν τη σοβαρότερη μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, που τους στερούν το δικαίωμα στην παιδική ηλικία, την εκπαίδευση, την εργασία και την υγιή ανατροφή.
«Σήμερα, το 22% των νεαρών γυναικών από τα φτωχότερα νοικοκυριά και το 56% από καταυλισμούς Ρομά παντρεύονται πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Αυτό που κάνει τη Σερβία διαφορετική είναι οι προσπάθειες αντιμετώπισης τόσο περίπλοκων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών», δήλωσε στο RTS η Ντέτζανα Κονσταντίνοβα, διευθύντρια της UNICEF στη Σερβία.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2021 εκδόθηκαν 75 καταδικαστικές αποφάσεις, 18 για το ποινικό αδίκημα της εξωσυζυγικής ένωσης με ανήλικο, ενώ πέρυσι ήταν 62.
«Ο παιδικός γάμος μπορεί να κρύβει πολλές εγκληματικές πράξεις, όπως η διαμεσολάβηση στην πορνεία, ο εξαναγκαστικός γάμος, η εξωσυζυγική ένωση με ανήλικο, η παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκου, η εμπορία ανθρώπων», προειδοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Μάγια Πόποβιτς.
«Όσο γινόμαστε μάρτυρες ενός καταναγκαστικού γάμου ενός παιδιού ως δραστική απειλή όχι μόνο για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, αλλά και ως μορφή βίας λόγω φύλου, ο κοινός μας αγώνας και οι προσπάθειές μας δεν έχουν τελειώσει», δήλωσε η Μάγια Γκόικοβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου για την Ισότητα των Φύλων.