ΑΘΗΝΑ
09:18
|
19.05.2024
Η Ουγγαρία είναι η μοναδική εναπομείνασα χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO που εξακολουθεί να συμμετέχει στον θεσμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν, χθες Τετάρτη, κυρώσεις σε τράπεζα με έδρα την Ουγγαρία που συνδέεται με τη Μόσχα, σηματοδοτώντας ένα νέο χαμηλό σημείο στις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ουάσιγκτον. 

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (IIB), ένα αμφιλεγόμενο ίδρυμα που βρίσκεται στη Βουδαπέστη και έχει δεσμούς με το ρωσικό κράτος, καθώς είχε ιδρυθεί το 1970 για να αποτελέσει την αναπτυξιακή τράπεζα των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Το 2019, η τράπεζα μετέφερε την έδρα της από τη Μόσχα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και Βουλγαρία αποχώρησαν από τη ΔΤΕ μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουγγαρία είναι η μοναδική εναπομείνασα χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO που εξακολουθεί να συμμετέχει στον θεσμό.

Η επιβολή των κυρώσεων ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν. «Η επιλογή της Ουγγαρίας να φιλοξενεί την τράπεζα -στο έδαφος της ΕΕ και του NATO- εγείρει τεράστια ανησυχία», είπε ο κ. Πρέσμαν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένα μοιραστεί πληροφορίες με Ούγγρους αξιωματούχους για το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα για να επεκτείνει την επιρροή της — χωρίς αποτέλεσμα.

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες έχουν επίσης στο στόχαστρο τρία κορυφαία στελέχη της ΔΤΕ, δύο Ρώσους κι έναν Ούγγρο.

Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις σημαίνουν πως τυχόν λογαριασμοί και πόροι που συνδέονται με τον θεσμό ή τα στελέχη του στην αμερικανική δικαιοδοσία θα δεσμευτούν, ενώ στα πρόσωπα που επιβλήθηκαν τα τιμωρητικά μέτρα απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο κ. Όρμπαν, εθνικιστής λαϊκιστής πολιτικός, συνεχίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επισκέφθηκε τη Μόσχα μόλις προχθές Τρίτη, για να υπογράψει συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια ενέργειας. Επρόκειτο για το τέταρτο ταξίδι του κ. Σιγιάρτο στη Ρωσία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χθες Τετάρτη, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Αλέινικ επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη κατόπιν πρόσκλησης του κ. Σιγιάρτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα