ΑΘΗΝΑ
20:21
|
27.06.2024
Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος έστειλε συγχαρητήρια επιστολή για το Άγιον Πάσχα στον Καθηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μητροπολίτη Παύλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δήλωσε ότι «κατόπιν εντολής του Προέδρου Ζελένσκι και αρχών που μοιάζουν με το δικαστήριο του Συνέδριου, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σταυρώνεται», αναφέρει η ΕΟΔ.

Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), έστειλε συγχαρητήρια επιστολή για το Άγιον Πάσχα στον Καθηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μητροπολίτη Παύλο, όπου εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ουκρανό επίσκοπο, τους κατοίκους της Λαύρας και ολόκληρη την Ουκρανική εκκλησία λόγω διώξεων που βιώνουν.

«Φέτος, η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα στην πολύπαθη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, – αναφέρει το μήνυμα. – Με μεγάλη λύπη μαθαίνουμε ότι κάθε χωριό και κάθε ενορία της Ουκρανίας, που παραμένει ακλόνητη στην παραδοσιακή ευσέβεια και αντιτίθεται στην επιβεβλημένη νεοσύστατη εκκλησιαστική τάξη, έχει μετατραπεί σε Γολγοθά. Ανεγέρθηκαν μαρτυρικοί σταυροί για τους αδελφούς ιεράρχες, κληρικούς και πιστούς που έμειναν πιστοί στη Μητέρα τους Εκκλησία, στους κόλπους της οποίας βαπτίστηκαν και ανατράφηκαν. Μας πονάει που οι αδελφοί μας επίσκοποι υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους και στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα, ότι ιερείς και πιστοί ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται, καθώς και βίαια εκδιώκονται από ιερούς ναούς, όπου προσεύχονταν για δεκαετίες, ενώ τα παιδιά τους υπερασπίζονται την πατρίδα τους και χάνονται τα πεδία των μαχών».

Ο Έξαρχος τόνισε ότι «ο ιερός χώρος της Λαύρας Σπηλαίων του Κιέβου έχει μετατραπεί σε νέο Γολγοθά αφού, με οδηγίες του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των αρμόδιων αρχών, που θυμίζει το δικαστήριο του Συνέδριου, σταυρώνουν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, τερματίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας».

Ο Μητροπολίτης σημειώνει ότι οι αρχές αποφάσισαν να εκδιώξουν τις ιεραρχίες και τους φοιτητές της από τη Λαύρα για να μεταφέρουν τη μονή στον έλεγχο της νεοσύστατης OCU και πολλούς μοναχούς της Λαύρας αναγκάζουν να αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία.

Σύμφωνα με τον έξαρχο, ο κατ’ οίκον περιορισμός του Μητροπολίτη Παύλου προκαλεί «ανησυχητική εντύπωση και θλίψη», ο οποίος «επί πολλά χρόνια κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκαταστήσει τη Λαύρα από τις στάχτες». Ο ιεράρχης σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του ηγουμένου της Λαύρας ως εγκληματία «προκαλεί αγανάκτηση και μας στέλνει στο απόφθεγμα του Ευαγγελίου: “πατάξω τὸν ποιμένα, καὶ διασκορπισθήσονται τὰ πρόβατα τῆς ποίμνης” (Ματθ. 26,31)».

«Σε σχέση με τα προαναφερθέντα γεγονότα και με την επερχόμενη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, εκφράζω στον Σεβασμιώτατο την ειλικρινή μου συμπόνια και την ειλικρινή συμπαράστασή μου. Θεωρώ σκόπιμο να Σας υπενθυμίσω τους στοίχους των αγίων σαράντα μαρτύρων: “σκληρός ο χειμώνας” τον οποίο διανύετε, “αλλά γλυκός ο Παράδεισος” που ετοίμασε ο Θεός για τους αγαπημένους Του. Είθε ο Κύριος να σας χαρίσει υπομονή, δύναμη πνεύματος, σωματική δύναμη και σταθερότητα στην πίστη πριν από τα πάθη, για τα οποία ο Κύριός μας προειδοποίησε: “εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν” (Ιω. 15,20). “Θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον” (Ιω. 16,33). Εκ βάθος της καρδιάς μου εύχομαι στην Σεβασμιώτατή Σας να ανέβετε επάξια τον Γολγοθά με την ελπίδα της Ανάστασης», έγραψε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.

Όπως αναφέρει η ΕΟΔ, ο Μητροπολίτης Παύλος, Καθηγούμενος της Λαύρας Σπηλαίων του Κιέβου, ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη της Ουκρανίας Dmytro Lubinets για την παραβίαση του δικαιώματος των κατοίκων του μοναστηριού στην ελευθερία της συνείδησης και τις διακρίσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την επιστράτευση υπερορθόδοξων Εβραίων αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

Θεολογία του Αγίου Πνεύματος και Απελευθέρωση στη σύγχρονη Παλαιστίνη

Το «σχίσμα» του Αρχιεπισκόπου Βιγκανό συνταράσσει το Βατικανό

Disiecta Membra #18: Ο Παπανώτας, το μαγικό των λέξεων και ο «επιτελεστικός λόγος»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα