Το Συμβούλιο του Έθνους της Αλγερίας ενέκρινε χθες νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος ενισχύει τον έλεγχο στο έργο των δημοσιογράφων και επιβάλλει νέους περιορισμούς και κυρώσεις για παραβιάσεις, μεταδίδει το Middle East Monitor. Μεταξύ των βασικών διατάξεων του κειμένου που ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Συμβούλιο στις 28 Μαρτίου, είναι η απαγόρευση των αλγερινών μέσων ενημέρωσης να λαμβάνουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή υλική βοήθεια, άμεσα ή έμμεσα, από οποιαδήποτε «ξένη οντότητα».
Ο νόμος περιλαμβάνει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων να «προστατεύουν τις πηγές τους», αλλά τους απαιτεί να τα αποκαλύπτουν στο δικαστικό σώμα εάν τους ζητηθεί. Αποκλείει επίσης ουσιαστικά τους κατόχους διπλής υπηκοότητας από το δικαίωμα να κατέχουν ή να συνεισφέρουν στην ιδιοκτησία ενός μέσου ενημέρωσης στην Αλγερία.
Ωστόσο, τα μέλη του Συμβουλίου του Έθνους εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άρθρο 22 του κειμένου, το οποίο σχετίζεται με τις προϋποθέσεις για την απόκτηση «διαπίστευσης» για εργασία στην Αλγερία για ξένα μέσα ενημέρωσης. Τα μέλη της Γερουσίας, ειδικότερα, θεώρησαν «ανεπαρκή» την προθεσμία των 30 ημερών για τη λήψη της απαιτούμενης διαπίστευσης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ο νέος νόμος επιβάλλει πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου δηναρίων (περίπου 6.200 δολάρια) σε όσους εργάζονται σε ξένο μέσο ενημέρωσης χωρίς να έχουν λάβει διαπίστευση.
Ο Σαρίφ Ίντρις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αλγερίας, δήλωσε: «Πρέπει να περιμένουμε τα εκτελεστικά κείμενα για να μάθουμε αν έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτοποριακό νόμο σε σύγκριση με τον παλιό νόμο ή έναν που αναπαράγει το ίδιο παλιό μοτίβο». Εξέφρασε τη λύπη του που «η έκδοση εκτελεστικών κειμένων είναι ακόμη αργή» στην Αλγερία.
Πολλά μέλη του συμβουλίου σημείωσαν την απουσία συνοδευτικών εκτελεστικών κειμένων για το σχέδιο νόμου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Η Αλγερία κατατάσσεται στην 134η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Στις 2 Απριλίου, ένα δικαστήριο καταδίκασε τον Αλγερινό δημοσιογράφο Ιχσάν Αλ-Καντί, ο οποίος κρατείται από τον Δεκέμβριο, σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της λήψης ξένων κεφαλαίων.