ΑΘΗΝΑ
08:23
|
17.05.2024
Η εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων ξεκίνησε στην Υεμένη την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων ξεκίνησε στην Υεμένη την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Σήμερα, η διαδικασία απελευθέρωσης μιας ομάδας κρατουμένων έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Μάρτιο», δήλωσε στο Anadolu ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Αντνάν Χιζάμ.

«Αυτές είναι υπέροχες στιγμές για αυτούς τους πρώην κρατούμενους να επιστρέψουν στις οικογένειές τους… Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την οικοδόμηση της σχέσης μεταξύ των μερών στη σύγκρουση στην Υεμένη», είπε.

«Ελπίζουμε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει σε περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων», πρόσθεσε ο Χιζάμ.

Ένας δημοσιογράφος του Anadolu επιβεβαίωσε ότι ο Μαχμούντ Αλ-Σουμπαϊνί, πρώην υπουργός Άμυνας της Υεμένης, και ο Νάσερ Μανσούρ Χαντί, αδελφός του πρώην προέδρου της Υεμένης, έφτασαν στο Άντεν αφού απελευθερώθηκαν από την ομάδα των Χούτι.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι 35 Υεμενίτες κρατούμενοι από την κυβέρνηση της Υεμένης επέβαιναν επίσης στην ίδια πτήση από τη Σαναά στο Άντεν μετά την απελευθέρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου του Άντεν, Αμπντούλ Ρακίμπ Αλ-Ομάρι, δήλωσε στο Anadolu ότι μια πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Άντεν προς τη Σαναά με 125 απελευθερωμένους κρατούμενους Χούτι.

Πρόσθεσε ότι μια άλλη πτήση θα αναχωρήσει από το Άντεν στη Σανάα αργότερα μέσα στην ημέρα με 125 κρατούμενους Χούτι και παράλληλα μια πτήση της ΔΕΕΣ από τη Σαναά στο Άντεν με 35 απελευθερωμένους κρατούμενους της Υεμένης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, περίπου 320 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 250 Χούτι και περίπου 70 από την κυβερνητική πλευρά, θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

Στις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε μια συμφωνία με την ομάδα Χούτι για την απελευθέρωση 887 κρατουμένων και απαχθέντων και από τις δύο πλευρές, στο τέλος των διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν στην Ελβετία.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Υεμένης και οι αντάρτες Χούτι υπέγραψαν συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την απελευθέρωση 2.000 κρατουμένων, αλλά η απελευθέρωσή τους διακόπηκε εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών για παραβιάσεις της συμφωνίας.

Η Υεμένη έχει κατακλυστεί από βία και αστάθεια από το 2014, όταν οι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν αντάρτες Χούτι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα