ΑΘΗΝΑ
09:58
|
03.05.2024
Ο σουδανικός στρατός ανακήρυξε την παραστρατιωτική Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF) «ομάδα ανταρτών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σουδανικός στρατός ανακήρυξε την παραστρατιωτική Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF) «ομάδα ανταρτών» εν μέσω μαχών μεταξύ των δυνάμεών τους στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός κατηγόρησε το RSF ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις του στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

«Οι αντάρτες της RSF διαδίδουν ψέματα για τις δυνάμεις μας που τους επιτίθενται, για να καλύψουν την επαναστατική συμπεριφορά τους», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Οι μάχες ξέσπασαν στο Χαρτούμ τα ξημερώματα του Σαββάτου με πυροβολισμούς και βόμβες κοντά στο αρχηγείο του στρατού και το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Anadolu στο Χαρτούμ.

Η RSF, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου του Χαρτούμ και της στρατιωτικής βάσης Merowe στο βόρειο Σουδάν.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη όταν ο στρατός είπε ότι οι πρόσφατες κινήσεις των RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες, με το ρήγμα τους να επικεντρώνεται γύρω από μια προτεινόμενη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση.

Η Αίγυπτος ζητά τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Η Αίγυπτος κάλεσε το Σάββατο όλα τα σουδανικά μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αναφέρει το Anadolu.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί τις εξελίξεις της κατάστασης στο Σουδάν με μεγάλη ανησυχία.

Κάλεσε όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να «προστατέψουν τις ζωές και τις δυνατότητες του αδελφικού σουδανικού λαού και να προασπίσουν τα υπέρτατα συμφέροντα της πατρίδας».

Η Τουρκία εκφράζει ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν

Η Τουρκία εξέφρασε το Σάββατο ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, αναφέρει το Anadolu.

«Καλούμε όλα τα μέρη στο Σουδάν να παραμείνουν προσηλωμένα στα επιτεύγματα της διαδικασίας μετάβασης, στην ηρεμία και τον διάλογο. Μια μόνιμη λύση στα προβλήματα του Σουδάν μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω εθνικής συμφιλίωσης», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του φιλικού και αδελφικού Σουδάν και του λαού του, όπως έκανε πάντα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε το Σάββατο ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στο Σουδάν εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλα μέρη του Σουδάν όπου υπάρχουν συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Η πρεσβεία κάλεσε όλους τους Βρετανούς υπηκόους στο Σουδάν «να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους» και να ακολουθήσουν τις ταξιδιωτικές συστάσεις της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Και στο Μεξικό ξεσηκώνονται οι φοιτητές για το έγκλημα στη Γάζα

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα