ΑΘΗΝΑ
01:38
|
28.04.2024
Οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι του Κολοράντο αντιτίθενται σε νομοσχέδιο που εισάγει άγριους λύκους στην περιοχή, την ίδια στιγμή που περιβαλλοντολόγοι μάχονται υπέρ του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έβαλαν τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα». Μια έκφραση που φέρεται να έχει την προέλευσή της στους μύθους του Αισώπου*, αλλά σήμερα Κυριακή του Πάσχα τα αμνοερίφια δεν έχουν καμία τύχη. Εμείς πάλι είπαμε να ασχοληθούμε με τον λύκο στο μακρινό… Κολοράντο, όπου και αυτός απειλείται.

Αγανακτισμένοι από τις συνεχείς επιθέσεις άγριων λύκων που κατασπαράζουν ανεξέλεγκτα τα κοπάδια τους είναι οι κτηνοτρόφοι του Κολοράντο, σε μια πολιτεία όπου το είδος προστατεύεται με σκληρούς νόμους ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε η επανεισαγωγή νέων ειδών άγριων λύκων στην περιοχή.

Απελπισμένος, ο κτηνοτρόφος Ντον Γκίτλσον -ένας από τους δεκάδες κτηνοτρόφους που αντιτίθενται στην επανεισαγωγή άγριων λύκων- υποστηρίζει πως έχει δοκιμάσει τα πάντα για να προστατεύσει το κοπάδι του. Έχει φτάσει μέχρι και σε σημείο να αγοράσει άγρια γαϊδουράκια από τη Νεβάδα ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως «ζώα φύλακες», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εξημέρωσή τους.

Τα άγρια γαϊδουράκια, που μεταφέρθηκαν από τη Νεβάδα με τη βοήθεια κυβερνητικών αξιωματούχων, μοιράζονται ένα χωράφι με βοοειδή του Ντον Γκίτλσον στο Sherman Creek Ranch. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αναμειχθούν με το κοπάδι, προτιμώντας βρίσκονται αρκετά μακριά του.

Αλλά, όπως υποστηρίζει ο Γκίτλσον, αποτελούν αρκετή απειλή για τους λύκους που αναζητούν μια εύκολη λεία ώστε τα άγρια ζώα να αναζητήσουν αλλού την τροφή τους.

«Δεν είναι ότι οι λύκοι δεν μπορούν να τα σκοτώσουν», εξήγησε. Αλλά τα αρπακτικά είναι «αρκετά έξυπνα για να γνωρίζουν πότε μπορεί να τραυματιστούν».

Αυτή είναι μια από τις πολλές μη θανατηφόρες στρατηγικές -μαζί με κόκκινες σημαίες, φώτα που αναβοσβήνουν και κροτίδες που ομοιάζουν με πυροτεχνήματα- με την οποία οι κτηνοτρόφοι του Κολοράντο προσπαθούν να κρατήσουν τα βοοειδή τους μακριά από τα σαγόνια μιας αγέλης λύκων που εμφανίστηκε ξανά στο βόρειο Κολοράντο πριν από περίπου τρία χρόνια.

Το Colorado Parks and Wildlife (CPW), το οποίο συμμετείχε στην απόκτηση των γαϊδάρων το περιέγραψε ως «πιλοτικό έργο» για τη μείωση της θανάτωσης των βοοειδών, κάτι που «δεν συνίσταται… ευρύτερα».

Ενώ οι λύκοι μπορούν να πυροβοληθούν στο γειτονικό Ουαϊόμινγκ, προστατεύονται αυστηρά στο Κολοράντο, εκτός από την περίπτωση αυτοάμυνας.

Ο Γκίτλσον λέει ότι οκτώ από τις αγελάδες του έχουν σκοτωθεί από το 2021 – την ίδια χρονιά οι αξιωματούχοι της άγριας ζωής του Κολοράντο εντόπισαν την πρώτη γέννα από κουτάβια λύκου στην πολιτεία από τη δεκαετία του 1940, που γεννήθηκαν από ένα ζευγάρι που πέρασε από το Ουαϊόμινγκ.

Και σε ένα δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2020, το οποίο έφερε αντιμέτωπους κυρίως τους υποστηρικτές των πόλεων με αντιπάλους κυρίως της υπαίθρου, το Κολοράντο ενέκρινε οριακά ένα σχέδιο για τη σκόπιμη επανεισαγωγή των λύκων στην πολιτεία μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Οι κτηνοτρόφοι που επισκέφτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζουν ότι αυτό είναι λάθος.

«Η ψηφοφορία κέρδισε άτομα που πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι αντιμετωπίζουμε εδώ πάνω», είπε ο Γκρεγκ Σάικς. «Δεν νοιάζονται καθόλου με το τι πρέπει να υποστούμε, ή το κακό που έχουμε ήδη… είναι απλώς ένα επιπλέον έξοδο που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».

Οι λύκοι δεν θα μείνουν για πολύ στα συγκεκριμένα μέρη της πολιτείας όπου επανεισάγονται και«”δεν φοβούνται να έρθουν στα σπίτια τη νύχτα», συμφώνησε ο Γκίτλσον. «Και έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους στο Κολοράντο από ό,τι στο Ουαϊόμινγκ».

Αλλά για πολλούς Αμερικανούς, οι λύκοι ενσαρκώνουν το πνεύμα της άγριας ζωής και των δυτικών συνόρων.

Οι Ευρωπαίοι άποικοι που έφτασαν το 1600 έφεραν το εκτεταμένο κυνήγι και τη συστηματική παγίδευση των άγριων ζώων. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, λιγότεροι από χίλιοι γκρίζοι λύκοι είχαν απομείνει στις γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες από τουλάχιστον ένα τέταρτο του εκατομμυρίου.

Η ψήφιση του νόμου για τα απειλούμενα είδη της δεκαετίας του 1970 βοήθησε να σωθεί το κορυφαίο σαρκοβόρο από την εξαφάνιση και στη δεκαετία του 1990 οι λύκοι από τον Καναδά επανεισήχθησαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται στο Ουαϊόμινγκ, τη Μοντάνα και το Αϊντάχο.

Τώρα, περιβαλλοντολόγοι όπως η Νταρλίν Κόμπομπελ, η οποία ίδρυσε ένα καταφύγιο και ένα πάρκο επισκεπτών που ονομάζεται Colorado Wolf and Wildlife Center, υποστηρίζουν ότι οι λύκοι είναι καιρός να επιστρέψουν στο Κολοράντο.

Οι λύκοι ανήκουν εδώ. Ήταν εδώ πολύ πριν από εμάς, είπε η περιβαλλοντολόγος.

«Μας λείπουν εδώ στο οικοσύστημά μας για σχεδόν 80 χρόνια… πρέπει να έχεις θηρευτή και θήραμα για να πετύχεις αυτή την ισορροπία», πρόσθεσε η Κόμπομπελ.

Μια έκρηξη σε πληθυσμούς ελαφιών και ταράνδων οδήγησε στην υπερβόσκηση και στην αχαλίνωτη εξάπλωση της χρόνιας εξασθένισης, μιας μεταδοτικής νευρολογικής πάθησης μεταξύ των ζώων που οι λύκοι μπορούν να βοηθήσουν ελέγχοντας και θανατώνοντας τα μολυσμένα ζώα.

Η Κόμπομπελ χάρηκε όταν οι ψηφοφόροι του Κολοράντο υποστήριξαν την επανεισαγωγή, επιμένοντας ότι οι λύκοι δεν είναι «χειρότεροι από κανένα άλλο αρπακτικό» και ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να μάθουν να προστατεύουν τις αγελάδες και τα πρόβατά τους, που είναι το αληθινό «εισβολικό είδος».

«Αν μετακομίζετε στο Κολοράντο ή ζείτε εδώ στο Κολοράντο, έχετε μετακομίσει εδώ για έναν λόγο… όχι μόνο για την ομορφιά, αλλά και για την άγρια ζωή», τόνισε η περιβαλλοντολόγος.

Βέβαια, οι κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν να χάνουν ζώα από τα κοπάδια τους ή ακόμα και τους σκύλους τους από τις επιθέσεις των λύκων, συνεχίζουν να είναι εξαγριωμένοι και να δηλώνουν ότι επρόκειτο μέχρι και να χρησιμοποιήσουν ακραία βία παρά το ενδεχόμενο της φυλάκισης.

«Αυτοί οι λύκοι έπρεπε να είχαν πυροβοληθεί εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει εμφατικά ένας από τους κτηνοτρόφους που πιστεύει ότι πρέπει να τους επιτραπεί να «προστατευτούν» με οποιαδήποτε μέτρα.

Λύκοι, σας παρακαλώ μην κλαίτε στο Κολοράντο.

_______

*Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε ένας βοσκός αντιλήφθηκε πως κάθε μέρα ένας λύκος ερχόταν πίσω από τα πρόβατά του. Στην αρχή φοβήθηκε πολύ και φυλαγόταν. Σιγά-σιγά όμως πήρε θάρρος, γιατί είδε πως ο λύκος μάλλον τα φύλαγε τα πρόβατα, μια και ποτέ του δεν πείραξε κανένα. Τότε παραπήρε θάρρος και μια μέρα αποφάσισε να βάλει τον λύκο να του φυλάξει τα πρόβατα κι αυτός να πήγε στην πόλη για να ψωνίσει. Αυτό, όμως, περίμενε και ο λύκος και σαν είδε τον τσοπάνη να απομακρύνεται, έπεσε απάνω στο κοπάδι και το αποδεκάτισε. Όταν γύρισε πίσω ο βοσκός και είδε τη συμφορά που του έκανε ο λύκος, κούνησε με λύπη το κεφάλι του λέγοντας: «ποιος μου είπε να εμπιστευτώ τα πρόβατά μου σε ένα λύκο;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα