ΑΘΗΝΑ
03:15
|
05.05.2024
Ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων των Χούτι με τη Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθεί μετά το Eid Al-Fitr την επόμενη εβδομάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Υεμένης υπό την ηγεσία των Χούτι, Μαχντί Αλ-Μασάτ δήλωσε χθες ότι ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθεί μετά το Eid Al-Fitr την επόμενη εβδομάδα, που σηματοδοτεί το τέλος του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Πρακτορείο Τύπου της Υεμένης. Ο Μασάτ μίλησε επίσης θετικά για την ιστορική συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τη μεσολάβηση του Ομάν με επισκέπτρια αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα Σαναά. Ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια της οκταετούς σύγκρουσης, που Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες με την de facto κυβέρνηση.

Ο Μασάτ φέρεται να είπε: «Συμφωνήθηκε να διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών μετά το Eid Al-Fitr, δεδομένης της φύσης των θεμάτων που συζητήθηκαν». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αν ο επιθετικός συνασπισμός, με την Αμερική πίσω του, σκεφτεί να ξαναρχίσει στρατιωτικές αντιπαραθέσεις και να εμποδίσει τα βήματα της ειρήνης, το χέρι της Υεμένης είναι το πιο μακρύ και δυνατό».

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες ότι «περιλάμβαναν εις βάθος συζητήσεις για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ανθρωπιστική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης όλων των κρατουμένων, καθώς και της επίτευξης εκεχειρίας και συνολικής πολιτικής λύσης στην Υέμενη.»

Την ίδια μέρα, και οι δύο πλευρές εφάρμοσαν μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, με την οποία απελευθερώθηκαν περίπου 900 αιχμάλωτοι πολέμου σε διάστημα τριών ημερών. Η κίνηση χαιρετίστηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ, ο οποίος είπε: «Αυτή η επιχείρηση απελευθέρωσης έρχεται σε μια περίοδο ελπίδας για την Υεμένη ως υπενθύμιση ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί είναι ισχυρά εργαλεία ικανά να επιτύχουν μεγάλα αποτελέσματα».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αντιμαχόμενα μέρη θα «χτίσουν πάνω στην επιτυχία αυτής της επιχείρησης για να εκπληρώσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν προς τον λαό της Υεμένης» στις συνομιλίες στη Σουηδία το 2018, «να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις και να τερματίσουν αυτό το μαρτύριο.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα