ΑΘΗΝΑ
15:29
|
15.11.2024
Παγκόσμια ανησυχία για το Σουδάν, όπου οι νεκροί και οι τραυματίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ενώ οι εχθροπραξίες να συνεχίζονται για τρίτη ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, με τα θύματα να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τους τραυματίες να ξεπερνούν πλέον τους 300 μέχρι το τέλος της Κυριακής, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και γενικευμένη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων από τις γειτονικές χώρες Αίγυπτο και Τσαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

«Αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία στη Χαρτούμ που δέχονται τραυματίες πολίτες έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά και άλλα ζωτικά εφόδια» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με την Ένωση Σουδανών Γιατρών να κάνει λόγο για τουλάχιστον 97 θύματα και 365 τραυματίες.

Οι συγκρούσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, επικεφαλής της ομάδας RSF. Οι δύο στρατηγοί είναι πρώην σύμμαχοι που ενορχήστρωσαν από κοινού το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το οποίο σταμάτησε τη διαδικασία μετάβασης του Σουδάν σε δημοκρατικό πολίτευμα και εκλογές.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο στρατός ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε πρόταση του ΟΗΕ για τρίωρη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των τραυματιών, με την RSF να επιβεβαιώνει το μέτρο από την πλευρά της και τις δύο πλευρές να διατηρούν το δικαίωμα «να απαντήσουν σε περίπτωση παραβάσεων» από την άλλη πλευρά.

Παρά την παύση πυρός, σφοδροί πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο, και πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από τη γύρω περιοχή.

«Ο σκοπός της τρίωρης περιόδου κατάπαυσης του πυρός ήταν να επιτραπεί σε όσους είχαν παγιδευτεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο, γύρω από την περιοχή της γενικής διοίκησης του στρατού, να μπορέσουν να διαφύγουν, καθώς και σε όσους είχαν παγιδευτεί σε περιοχές κοντά στις βάσεις των RSF που αντιμετωπίζουν αεροπορικές επιδρομές από τα μαχητικά αεροσκάφη του σουδανικού στρατού» σημείωσε σχετικά η ανταποκρίτρια του AL Jazeera.

Παγιδευμένοι στη Μητρόπολη Έλληνες του Σουδάν

Εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη στην Χαρτούμ βρίσκονται 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι, όπως ανέφερε κατά την επικοινωνία του με εκπομπή της ΕΡΤ την Δευτέρα ο ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει», καθώς είναι αδύνατο να βγουν στον δρόμο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεχή επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν το Σάββατο είναι σταθερή, και πως οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός της Μητρόπολης είναι επίσης ασφαλείς. 

Παγκόσμια ανησυχία

Τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματός τους (ΠΕΠ) έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε συγκρούσεις στο Βόρειο Νταρφούρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος προχώρησε σε «προσωρινή διακοπή όλων των επιχειρήσεων στο Σουδάν». Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απαίτησε «δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση» ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα «επιδείνωνε περαιτέρω την ήδη επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση».

Η παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, έχει ζητήσει τον τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και κάλεσε σε διάλογο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εντάχθηκε τη Δευτέρα στις περιφερειακές προσπάθειες για πίεση των αντιμαχόμενων πλευρών να τερματίσουν τις μάχες και να επιστρέψουν σε συνομιλίες.

Σε συνάντηση του οκταμελούς μπλοκ της περιφερειακής Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), οι περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν «αποφασιστική δράση για την κρίση στο Σουδάν» και απηύθυναν έκκληση για «άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών» και ζήτησαν από τις δύο ομάδες «να παράσχουν έναν ασφαλή διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χαρτούμ και σε άλλες πληγείσες πόλεις».

Κατά τη συνάντησή του, το μπλοκ αποφάσισε να αποστείλει στη χώρα τον Ουίλιαμ Ρούτο της Κένυας, τον Σάλβα Κιίρ του Νότιου Σουδάν και τον Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ του Τζιμπουτί, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η σταθερότητα στο Σουδάν είναι το κλειδί για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τραμπ συναντά τον Μιλέι της Αργεντινής πριν από τη συντηρητική σύνοδο κορυφής

Απελευθερώθηκε ο Λιβανέζος μαχητής Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά μετά από 38 χρόνια

Παράταση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα