ΑΘΗΝΑ
07:16
|
22.05.2024
Ο πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής μπάντας αποκαλούσε την τζαζ ως την «κλασική μουσική της Αμερικής».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής μπάντας της τζαζ, Αχμάντ Τζαμάλ. Την είδηση του θανάτου κοινοποίησε η σύζυγος του εκλιπόντος μουσικού ενώ η κόρη του Σουμάγια διευκρίνισε στους New York Times ότι ο πατέρας της απεβίωσε από καρκίνο του προστάτη.

Ο Αχμάντ Τζαμάλ υπήρξε επιστήθιος φίλος του μεγάλου τζαζίστα Μάιλς Ντέιβις και επηρέασε με το στιλ του μια ολόκληρη γενιά μουσικών. Ήταν γνωστός για το χαλαρό στιλ του παιξίματός του στο πιάνο – του άρεσαν οι μεγάλες παύσεις ανάμεσα στις νότες. Ο Τζαμάλ, ο οποίος αποκαλούσε την τζαζ ως «την κλασική μουσική της Αμερικής», ξεκίνησε την 70χρονη καριέρα του την εποχή της bebop, αλλά στην πορεία εξέλιξε τη μουσική του και το παίξιμό του.

Γεννημένος το 1930 ως Φρέντερικ Ράσελ Τζόουνς ο Αχμάντ Τζαμάλ άρχισε να παίζει σε ηλικία τριών ετών, όταν ο θείος τον προκάλεσε να επαναλάβει αυτό που εκείνος αυτοσχεδίαζε στο πιάνο. Γαλουχημένος από την αμερικάνικη τζαζ αλλά και την ευρωπαϊκή κλασική παράδοση, ο Τζαμάλ κατάφερε στην εξαιρετικά μακρόχρονη καριέρα του να παρακολουθήσει, αν όχι να πρωτοπορήσει, σε όλα εκείνα τα στάδια μέσα από τα οποία εξελίχθηκε η αυτοσχεδιαστική μουσική.

Ο φίλος του και τρομπετίστας Μάιλς Ντέιβις είχε κάποτε πει: «Όλη μου η έμπνευση πηγάζει από τον Αχμάντ Τζαμάλ». Στην αυτοβιογραφία του, ο Ντέιβις έγραψε ότι ο Τζαμάλ «με συνεπήρε με την αντίληψή του για τα μουσικά διαστήματα, την ελαφρότητα της αφής, το υπαινικτικό παίξιμο και τον τρόπο που διατύπωνε τις νότες, τις συγχορδίες και τα διαστήματα». Το ίδιο πίστευαν για τον εκλιπόντα δύο ακόμη μεγάλοι της τζαζ οι Χέρμπι Χάνκοκ και Κιθ Τζάρετ.

Τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του. Το 2007 αναγορεύτηκε Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών στη Γαλλία (Ordre des Arts and des Lettres) και το 2017 τιμήθηκε με Grammy για τη συνολική συνεισφορά του στη μουσική.

«Ακόμα εξελίσσομαι, κάθε φορά που κάθομαι στο πιάνο, μου έρχονται νέες, φρέσκιες ιδέες για τη μουσική», είχε δηλώσει ο Αχμάντ Τζαμάλ το 2022 σε συνέντευξή του στους βρετανικούς Times. Το 2012 το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να τον απολαύσει στο Sani Festival στη Χαλκιδική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το ουδέτερο και η (νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική) «θρησκεία» της ατομικής επιθυμίας

Κέιτ Μπλάνσετ: Δήλωση υπέρ των Παλαιστινίων το φόρεμά της στις Κάννες;

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα