ΑΘΗΝΑ
07:58
|
18.05.2024
Επιπλέον, η Κάτω Βουλή ενέκρινε την αύξηση των ανώτατων ποινών για μια σειρά αδικήματα τρομοκρατίας και σαμποτάζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την θέσπιση ισόβιων δεσμών σε καταδικασθέντες για προδοσία ενέκρινε σήμερα η ρωσική κάτω βουλή. Επίσης, ενέκρινε την αύξηση των ανώτατων ποινών για μια σειρά αδικήματα τρομοκρατίας και σαμποτάζ και θέσπισε έναν νέο νόμο που τιμωρεί όσους βοηθούν να εκτελεστούν νομικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών που δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία με φυλάκιση που φθάνει τα πέντε χρόνια.

Η κίνηση θεωρείται «άμεση απάντηση» στην πρόσφατη έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τροπολογίες, που θα πρέπει να εγκριθούν από την άνω βουλή της Ρωσίας και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προτού υπογραφούν από τον Πρόεδρο Πούτιν και γίνουν νόμος, προωθήθηκαν καθώς οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ρωσικές αρχές πως εντείνουν την καταστολή σε βάρος αντιφρονούντων που  παραμένουν στη χώρα. Η προηγούμενη ανώτατη ποινή για προδοσία ήταν 20 έτη.

Τη Δευτέρα δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά σε 25ετή κάθειρξη για προδοσία και άλλες κατηγορίες, στην πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί σε επικριτή του Κρεμλίνου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έχει κατηγορήσει το Κρεμλίνο πως χρησιμοποιεί αυτές τις περιπτώσεις «προκειμένου να ενσταλάξει τον φόβο στον ρωσικό λαό και να εξαλείψει οποιαδήποτε ευκαιρία για κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και εναντίωση στο Κρεμλίνο και στον πόλεμό του».

Από την πλευρά της οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να προστατευθεί η χώρα από την παρείσφρηση των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα