Από σήμερα, κλείνουν σταδιακά οι λογαριασμοί των Ρώσων πελατών στη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, «Bank of Cyprus», σύμφωνα με πληροφορίες της ρωσικής έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού Forbes που επικαλείται ως πηγή την εταιρεία Main Partner Trust, που παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της Main Partner Trust, Αλιόνα Σάχαροβα, η τράπεζα άρχισε να στέλνει ενημερωτικές επιστολές ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνοντας τους Ρώσους πελάτες της πως οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που λάβουν την σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου».
Άλλοι πιθανοί λόγοι σύμφωνα με την εταιρεία Main Partner Trust είναι:
- Το καθεστώς φορολογούμενου κατοίκου της Ρωσίας.
- Ύπαρξη εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ρωσία που υπόκειται σε κυρώσεις (για παράδειγμα μερισμάτων ή μισθών υπαλλήλων εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία).
- «Άτυπη» άδεια διαμονής (θεώρηση «επισκέπτη») ή διαμονή στην Κύπρο με θεώρηση «ψηφιακού νομάδα».
- Φόβοι για επιβολή βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων.
Κλείσιμο λογαριασμών και σε δύο ελληνικές τράπεζες
Πηγή της ρωσικής έκδοσης του Forbes στην τραπεζική αγορά, αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου, έχει κλείσει λογαριασμούς Ρώσων και κατά το παρελθόν. Συχνά μάλιστα υποέπιπταν σ’ αυτήν διαδικασία ακόμη και παλιοί λογαριασμοί πελατών, που ζουν εδώ και χρόνια στην Κύπρο. Ωστόσο, προβλήματα με το κλείσιμο λογαριασμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο πελάτες της Τράπεζας Κύπρου αλλά και όσοι εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών «Ελληνική Τράπεζα» ( Hellenic Bank) και «Alpha Bank», γράφει το Forbes.
Η Τράπεζα Κύπρου θεωρείται η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Στο τέλος του 2022, οι Ρώσοι (εξαιρουμένων των κυπριακών εταιρειών που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες) διατηρούσαν περισσότερες από επτακόσιες χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις. Αυτό είναι έξι τοις εκατό περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου το 15% του συνόλου των Ρώσων που ζουν στην Κύπρο ενδέχεται να έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα δεν έχει επί του παρόντος δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία, αναφέρει το πιστωτικό ίδρυμα σε έκθεσή του. Πούλησε τη ρωσική «θυγατρική» της, Uniastrum Bank, το 2015.
Στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπάρχει η Διεύθυνση Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις. Διατηρεί επίσης έναν κατάλογο SDN. Το να συμπεριληφθεί μια τράπεζα στον κατάλογο SDN σημαίνει ότι παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύεται να πραγματοποιεί πληρωμές σε δολάρια σε οποιονδήποτε αμερικανικό αντισυμβαλλόμενο. Απαγορεύεται επίσης η αγορά ξένων μετοχών και νομισμάτων μέσω χρηματιστών αυτών των τραπεζών.
Το 2022, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημιούργησε την ομάδα KleptoCapture που παρακολουθεί αν σε όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμμορφώνονται με αυτές.