ΑΘΗΝΑ
22:33
|
23.04.2024
Οι όροι δανεισμού φέρονται να έχουν αυστηροποιηθεί ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και η επακόλουθη τραπεζική κρίση έχουν πυροδοτήσει πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον. Ο Γουίλσον επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν αυστηροποίηση των όρων δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου τεράστιες διαρροές καταθέσεων προκάλεσαν την πτώχευση δύο τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, εντός λίγων ημερών. Μια τρίτη τράπεζα, η First Republic, κατέληξε να είναι ο αποδέκτης μιας διάσωσης 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κορυφαίες τράπεζες της Wall Street με τη μορφή καταθέσεων. Οι μεγάλοι παίκτες παρενέβησαν παρά τους φόβους των επενδυτών ότι η First Republic θα είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει.

Σε ένα σημείωμα που είδε το Business Insider, ο Γουίλσον σημείωνε ότι τα επίπεδα δανεισμού έχουν σημειώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί. Αποδίδει την πτώση στις προσπάθειες των αμερικανικών τραπεζών να αντισταθμίσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό φυγής καταθέσεων τον μήνα μετά την κατάρρευση της SVB.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει μια πιστωτική κρίση», σημείωσε ο αναλυτής, επισημαίνοντας ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε καταθέσεις έχουν αποσυρθεί από τις αμερικανικές τράπεζες από τότε που η Federal Reserve ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Γουίλσον, οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες που διατηρούνται σταθεροί από την αποτυχία της SVB δεν θα πρέπει να ληφθούν ως ένδειξη ανάκαμψης, αλλά μάλλον ως ένδειξη ότι οι μετοχές κινδυνεύουν από ξαφνική πτώση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και στις τραπεζικές μετοχές από τον Μάρτιο.

«Σε εκείνους τους επενδυτές που επευφημούν τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, θα λέγαμε να προσέχετε τι επιθυμείτε», προειδοποίησε ο Γουίλσον, παραπέμποντας στην έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαρτίου που αποκάλυπτε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε λιγότερο από τον προβλεπόμενο.

«Εάν/όταν τα έσοδα αρχίσουν να απογοητεύουν, αυτή η υποβάθμιση του περιθωρίου μπορεί να είναι πολύ πιο ξαφνική και τότε η αγορά μπορεί ξαφνικά να βρεθεί μπροστά στη μείωση των κερδών που προβλέπουμε».

Τον Φεβρουάριο, ο Γουίλσον προέβλεψε ότι οι αμερικανικές μετοχές που είχαν προηγουμένως εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα υψηλά θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κατά 26% μέσα σε μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα