ΑΘΗΝΑ
10:41
|
20.09.2024
Εκτίμησε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως αναζητείται παράθυρο ευκαιρίας για την απομάκρυνση των Ελλήνων από το Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την κατάσταση στο Σουδάν μετά την ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα στους στρατηγούς Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο ή Χεμετί που ξέσπασαν στις 15 Απριλίου προκαλώντας το θάνατο περίπου 200 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 1.800 άλλους.

Μιλώντας απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό, Alpha TV,  τόνισε πως προσβλέπει σε μία ανακωχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 150 Ελλήνων που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, διαβεβαιώνοντας πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί στενή επαφή μαζί τους.

«Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV.

Εκτίμησε ότι θα διαρκέσει αρκετά καθώς οι δύο αντιμαχόμενες μερίδες έχουν ισχυρές δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, έσπευσε να καταδείξει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.

 Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στο Σουδάν στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία με τον Σούκρι συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Επίσης, επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με τη Γαλλία, που έχει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στο Σουδάν.

Περί Τουρκίας

Ερωτηθείς για τη ρητορική της Τουρκίας ενόψει των τουρκικών εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι μέσα σε μια έντονη προεκλογική δραστηριότητα στη γείτονα χώρα είναι προφανές ότι θα ακουστούν πράγματα, θα λεχθούν πράγματα, θα τοποθετηθούν μαξιμαλιστικές απόψεις στο τραπέζι.

Προέταξε την ανάγκη η Ελλάδα να κρατήσει την ψυχραιμία της και περιμένει η κυβέρνηση που θα εκφράσει την τουρκική κοινωνία μετά τις εκλογές, να τοποθετηθεί πάνω σε ένα καλό κλίμα που επιτρέπει ένα σοβαρό διάλογο για τη διαφορά μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα