Ο Μάιος δεν θα είναι μήνας εκλογών μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη γειτονική Αλβανία. Στις 14 του μηνός διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να φαντάζει πανίσχυρο απέναντι σε ακόμη μια εκλογική διαδικασία.
Και πώς θα μπορούσε να μην είναι, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση παραμένει διαιρεμένη και κατακερματισμένη. Το κάποτε πανίσχυρο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βρίσκεται σε μια φάση βαθιάς εσωστρέφειας που προκλήθηκε από την αδυναμία του να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ράμα στις εθνικές εκλογές του 2021.
Ο τότε αρχηγός του, Λουλζίμ Μπάσα θεωρήθηκε υπεύθυνος από μεγάλο τμήμα του κόμματος για την ήττα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόπειρα του Μπάσα να διαγράψει τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη του κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το κόμμα είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις δύο φράξιες: από τη μια ο Μπερίσα που έχει μια ρητορική λαϊκής δεξιάς και από την άλλη ο Ενκελέντ Αλιμπέαϊ που διαδέχθηκε ανεπίσημα τον Μπάσα (σύμφωνα με τα μισά μέλη του PD) και έχει μια πιο σύγχρονη νεοφιλελεύθερη ρητορική.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ακόμα de jure αρχηγό τον Μπάσα ο οποίος παραμένει αποτραβηγμένος, ενώ η έδρα του κόμματος έχει καταληφθεί από τον Μπερίσα. Υπενθυμίζουμε πως ο Μπερίσα παραμένει persona non grata για τις ΗΠΑ και η Αμερικανίδα πρέσβης Γιούρι Κιμ έχει ανοιχτή σύγκρουση μαζί του. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις παρότρυνε τους ψηφοφόρους «να μην ψηφίσουν τους εμπρηστές», κάτι που εξελήφθη ως παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Εξού και ο Μπερίσα την κάλεσε να μη δρα ως διοικήτρια της Αλβανίας και την κατηγόρησε ότι έχει διαφθαρεί από το καθεστώς Ράμα. Να σημειωθεί εδώ πως το κόμμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα έχει συνάψει εκλογική συμμαχία με το τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος που αναγνωρίζει τον Μπερίσα ως αρχηγό και όχι με αυτό του Αλιμπέαϊ. Το όνομα που έχουν επιλέξει για την κοινή πλατφόρμα τους είναι «Μαζί για τη Νίκη», στην οποία πάντως δεν φαίνεται να πιστεύει κανείς στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο, παρά τις προσπάθειες του γερόλυκου Μπερίσα.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τον Ράμα με κεντρικό σύνθημα «Μόνο Μπροστά» φαίνεται πως θα πετύχουν νίκες στις κεντρικές πόλεις και περιφέρειες. Η σημαντικότερη περιφέρεια παραμένει αυτή των Τιράνων, όπου ο νυν δήμαρχος και κατά πολλούς μελλοντικός αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εριόν Βελίαϊ φαίνεται ότι θα ανανεώσει τη θητεία του. Και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα το καταφέρει παρά την κριτική που έχει δεχθεί για την ανεξέλεγκτη δόμηση, η οποία συχνά φαίνεται πως συνδέεται και με γκρίζες δραστηριότητες. Τα θεόρατα 40όροφα κτίσματα έχουν αλλάξει το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας, ενώ οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι είδος υπό εξαφάνιση. Παρόλα αυτά η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει κυρίαρχη στην αλβανική οικονομία, δημιουργώντας ακόμα και υποψίες φούσκας, διότι οι τιμές της αγοράς ακινήτων δεν ανταποκρίνονται στα επίπεδα των μισθών.
Σε αυτό το τοπίο αποσάθρωσης των εκπροσωπήσεων ήρθε ως ενδιαφέρουσα νότα η ίδρυση ενός νέου και κατά πως φαίνεται διαφορετικού πολιτικού κόμματος. Ο λόγος για το «Κίνημα ΜΑΖΙ» που αποτελεί τη μετεξέλιξη της Πολιτικής Οργάνωσης σε κόμμα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έγινε συλλογή 7000 υπογραφών στήριξης από πολίτες.
Το Κίνημα ΜΑΖΙ αποτελείται από συνδικαλιστές, ακτιβιστές από διάφορα πεδία, πανεπιστημιακούς, φοιτητές, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγωνίστριες για το έμφυλο ζήτημα και γενικά ανθρώπους που είχαν πρωτοστατήσει σε αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και αποφάσισαν να συγκροτήσουν αυτό το νέο κόμμα. Αρχηγός του εκλέχθηκε ο πανεπιστημιακός Άρλιντ Κιόρι. Μετά από αρκετά εμπόδια που έθεσαν τα διοικητικά δικαστήρια και οι εκλογικές επιτροπές, το Κίνημα ΜΑΖΙ θα πάρει μέρος στις τοπικές εκλογές στα Τίρανα με υποψήφιο τον αρχηγό του, Κιόρι. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να εμπνεύσει την αλβανική κοινή γνώμη, που σε μεγάλο βαθμό θεωρεί αυτές τις εκλογές μια τυπικότητα, χωρίς να έχει ιδιαίτερες προσδοκίες από το αποτέλεσμά τους.