Η κυβέρνηση του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και του αντιπροέδρου Ροζάριο Μουρίλο βαθαίνει την καταστολή στο κρατίδιο της Κεντρικής Αμερικής προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για καταχρήσεις εξουσίας, όπως αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και αφαίρεση της ιθαγένειας από διαφωνούντες με το καθεστώς.
«Μιλάμε για μια συνεχιζόμενη εκστρατεία καταστολής στην οποία έχει υποβληθεί η κοινωνία της Νικαράγουας, μέσω διαφορετικών μορφών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον όσων τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους», δήλωσε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, επικεφαλής για την Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η κυβέρνηση Ορτέγκα βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και καταστολή φωνών της αντιπολίτευσης από τον Απρίλιο του 2018, όταν οι διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας κατά των περικοπών στα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίστηκαν με βία με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να «επεκτείνει και να επανεφευρίσκει» μοτίβα καταστολής μέσω ποικίλων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής βίας, των επιθέσεων σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και της χρήσης του δικαστικού σώματος για να στοχεύσει αντιπάλους .
Τον Φεβρουάριο, δικαστήριο της Νικαράγουας ανακάλεσε την υπηκοότητα 94 εξόριστων αντιφρονούντων σε μια κίνηση που κηρύχθηκε παράνομη από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αυθαίρετη στέρηση της ιθαγένειας, μεταξύ άλλων για φυλετικούς, εθνοτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους. Είχε προηγηθεί η κυβερνητική απόφαση για απέλαση 222 πολιτικών κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών , ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης υποστεί παρενόχληση, απώλεια νομικού καθεστώτος και επιδρομές από αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών και του Τύπου είναι τραγική λόγω της συστηματικής διάβρωσης του πολιτικού χώρου από την κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε στο Al Jazeera την Τρίτη η Ιρέν Κουελάρ, ερευνήτρια της Οργάνωσης για την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής.
Πρόσθεσε δε, ότι οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» και συχνά συνεχίζουν το έργο τους εκτός της χώρας, τονίζοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις στη Νικαράγουα «έχουν γίνει επικίνδυνες και σχεδόν αδύνατο να γίνουν χωρίς οι συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες».