ΑΘΗΝΑ
03:13
|
07.05.2024
Εφ΄ όλης της ύλης η συνέντευξη της Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ντομινίκ Πρανταλιέ στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές στον Τύπο πριν αρχίσει αύριο και μεθαύριο (20 και 21 Απριλίου) η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) στην Αθήνα αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ντομινίκ Πρανταλιέ. Η Πρανταλιέ είναι Γαλλίδα δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΔΟΔ., που βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους Δημοσιογραφικών Ενώσεων από άλλες 30 χώρες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε παγκόσμιο επίπεδο η ίδια η δημοκρατία απειλείται από τη στιγμή που η δημοσιογραφία δέχεται επιθέσεις», ενώ τόνισε: «Ο μεγάλος αγώνας μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι θα κάνουν το επάγγελμά τους με ασφάλεια χωρίς αποκλεισμούς».

Επισήμανε πως σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αφενός παρατηρείται το φαινόμενο να εισάγονται νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και αφετέρου πολιτικοί, σε ανώτατο επίπεδο, επιτίθενται δημόσια σε δημοσιογράφους. «Αυτή η αντιμετώπιση ωθεί και τους πολίτες στο να κατηγορούν τους δημοσιογράφους, μία στάση που διαχέεται στην κοινωνία από πάνω προς τα κάτω» πρόσθεσε.

Επιπλέον, διαπίστωσε πως δεν είναι λίγες οι χώρες όπου επαγγελματίες δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες, αλλά και κινδύνους που προκαλούνται από την αστυνομία και τον στρατό. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η οικονομική πίεση που ασκείται στον Τύπο τονίζοντας πως πλέον έχει οδηγήσει ακόμα και σε ΜΜΕ…χωρίς δημοσιογράφους, που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην περίπτωση  ανθρώπου που δεν είναι καν δημοσιογράφοι και έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο «αντιγράφοντας κείμενα που στη συνέχεια διακινούν».

«Δυστυχώς έτσι υπονομεύεται η ηθική υποχρέωση που έχουν οι δημοσιογράφοι να παρέχουν αληθινή και έντιμη πληροφόρηση, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν αυτού του είδους την ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

IFJ president joins human chain for Assange

Η Πρανταλιέ εκτίμησε ότι το γενικό κλίμα στην Ευρώπη όσον αφορά το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι αρνητικό, καθώς, όπως είπε, σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αποκαλύψει ότι χρησιμοποιούνται λογισμικά παρακολούθησης που μπορεί μεν να βρίσκονται στα τηλέφωνα σχεδόν όλων των πολιτών, αλλά οι δημοσιογράφοι οφείλουν σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν τις πηγές τους.

Σχετικά με τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης και υποκλοπής όπως το Predator, η Πρανταλιέ ξεκαθάρισε ότι είναι απόλυτο χρέος των κυβερνήσεων να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, αλλά και τις πηγές τους από τέτοιου είδους απειλές.

Όσον αφορά τα SLAPPs (Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού), η  Πρανταλιέ επεσήμανε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρότεινε τα δικαστικά έξοδα για τους δημοσιογράφους να τα αναλαμβάνει η πολιτεία, μέχρις ότου η υπόθεση να τελεσιδικήσει, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν καταδικαστεί ο λειτουργός του Τύπου, το οικονομικό βάρος στο τέλος να πέφτει εξ ολοκλήρου στον μηνυτή. Επεσήμανε δε την ανάγκη ανάληψης μέτρων προκειμένου να αποθαρρύνονται οι αγωγές προς δημοσιογράφους σε κάθε περίπτωση.

Inside the Fight to Save Press Freedom in Southeast Asia | Time

Όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων, η Πρανταλιέ επεσήμανε ότι αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε, αφού «είναι ζήτημα ηθικό και ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ηθικά δικαιώματα και οικονομικά δικαιώματα πάνε χέρι-χέρι».

Τέλος, η πρόεδρος της Οργάνωσης ανέφερε πως είναι κρίσιμο οι δημοσιογράφοι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς μισθούς, προκειμένου να επιτελούν ακέραια το λειτούργημά τους αναφέροντας: «Η δημοσιογραφία είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα επαγγέλματα – η αληθινή και έντιμη δημοσιογραφία είναι μέρος της δημοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα