ΑΘΗΝΑ
07:04
|
18.05.2024
Το πλωτό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος L3 Harris Arabian Fox MAST-13 είναι το πρώτο αμερικανικό του είδους στα Στενά του Ορμούζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το παρθενικό του ταξίδι στα διεθνή ύδατα των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ ανοικτά των ιρανικών ακτών πραγματοποίησε σήμερα το πρώτο πλωτό drone  (μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο) πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, L3 Harris Arabian Fox MAST-13.

Το μη επανδρωμένο ταχύπλοο μήκους 13 μέτρων με ειδικούς αισθητήρες και υπερσύγχρονες κάμερες συνοδευόταν από τα επανδρωμένα σκάφη USCGC Charles Moulthrope και USCGC John Scheuerman προκαλώντας το ενδιαφέρον των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που το παρακολούθησαν να κινείται σε διεθνή ύδατα.

L3Harris Integrates MAST-13 Autonomous Surface Vehicle into Royal Navy  Warship for Norwegian Exercise | L3Harris® Fast. Forward.

Η επιλογή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να λανσάρει το μη επανδρωμένο πλοίο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι βεβαίως τυχαία καθώς αφορά μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τη διεθνή ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο.

Υπολογίζεται πως το ένα πέμπτο των πετρελαιοφόρων πλοίων περνά από τα Στενά του Ορμούζ που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν.

Είναι κοντολογίς δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία καθώς συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική γι’ αυτό και η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο περιφερειακών εντάσεων για δεκαετίες.

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο σκάφος εντάσσεται στις δυνάμεις του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σε ρόλο «χωροφύλακα» της διεθνούς ναυτιλίας και προστασίας των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων και αυτών των συμμάχων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα