ΑΘΗΝΑ
09:41
|
13.05.2024
Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Real FM για την εξαγωγή του λογισμικού Predator στο Σουδάν.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες φωτιές άναψε στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η σημερινή συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον ραδιοσταθμό Real FM  καθώς επιβεβαίωσε εμμέσως την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμου του Σουδάν δηλώνοντας πως δόθηκε άδεια εξαγωγής του λογισμικού παρακολούθησης  Predator «και στο Σουδάν».

Παρόλα αυτά ανέφερε πως ο «εμφύλιος πόλεμος δεν προκλήθηκε από αυτό» για να συμπληρώσει σε διευκρινιστική ερώτηση που του υποβλήθηκε πως εάν πράγματι έδωσε άδεια εξαγωγής του λογισμικού:

«Φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν… από ό,τι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο…»

Δράττοντας την αφορμή  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «εάν θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχθεί ο. Οικονόμου ότι είπε ψέματα». Και προσθέτει: «Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;».

Κατά σύμπτωση (;) η δήλωση Βαρβιτσιώτη έγινε την ίδια μέρα που η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε πως θα φέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα σε αφρικανικά κράτη.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε παραπέμπει σε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως πέρα από τη Μαδαγασκάρη, τον Νοέμβριο του 2021 παραχωρήθηκε άδεια για την εξαγωγή του λογισμικού παρακολούθησης σε ακόμα δύο χώρες, εκ των οποίων η μία στην Ανατολική Αφρική. Τότε δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του «θεωρίες συνωμοσίας» και «ελαφρότητα» στο θέμα του πολέμου στο Σουδάν.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Όταν πριν δύο ημέρες θέσαμε δημοσίως το ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι επικαλούμαστε θεωρίες συνωμοσίας.

Σήμερα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα.

Τα μισόλογα ότι ναι μεν έγινε εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την αξιοποίηση του κακόβουλου λογισμικού από την πολιτοφυλακή RSF δεν πείθουν κανέναν.

Η σημερινή παραδοχή Βαρβιτσιώτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει κρυφό το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ για να προστατέψει τον κ. Σμυρλή που έδωσε την άδεια εξαγωγής.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού. Έφτασε στο σημείο να μετατρέψει την χώρα σε επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας τόσο επικίνδυνης τεχνολογίας και να εμπλέξει εμμέσως την Ελλάδα σε έναν εμφύλιο με εκατοντάδες νεκρούς και με ‘Ελληνες μεταξύ των εγκλωβισμένων.

 Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε δεύτερες κάλπες η εκλογή προέδρου στη Λιθουανία

Το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα