ΑΘΗΝΑ
17:32
|
03.05.2024
Μεταξύ των φαρμάκων που λείπουν είναι σκευάσματα για τον διαβήτη, τις θρομβώσεις, αντιυπερτασικά και...παρακεταμόλη. Το ΚΚΕ προτείνει άλλη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 235 ανέρχονται τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σύμφωνα με λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας πως τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 20 καθώς είναι σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» ή «έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά».

Αξίζει να επισημανθεί πως μεταξύ των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα άκρως απαραίτητα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά ακόμη και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά πως οι αιτίες σχετίζονται και στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ διότι οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες και το κέρδος μεγαλύτερο.

Το ΚΚΕ για τις ελλείψεις

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ελλείψεις των φαρμάκων αναφέρει:

«Η έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων συνεχίζεται, γιατί η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος για τους ασθενείς από την κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται με βάση τις ρυθμίσεις της “αγοράς” και προστασίας των φαρμάκων ως εμπορεύματα. Αυτό είναι το “θερμοκήπιο” που ευνοεί τόσο τις ελλείψεις όσο και τις πανάκριβες τιμές. Τα “φάρμακα-μέτρα” που προτείνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, αποδεικνύονται φαρμάκι για τους ασθενείς γιατί δεσμεύονται από τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων για τα κέρδη τους.

Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούν την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, την επάρκεια και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων τους σε όλους όσους το χρειάζονται, την ώρα που το χρειάζονται. Ο δρόμος αυτός μπορεί να ανοίξει με την ενίσχυση του ΚΚΕ και την ένταση του αγώνα του λαού για μια άλλη ανάπτυξη, όπου η έρευνα και παραγωγή των φαρμάκων από έναν κρατικό φορέα – βιομηχανία θα γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τον ανταγωνισμό και το κέρδος.»

Τα «μέτρα» του υπουργείου Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συγκάλεσε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους και ανακοίνωσε παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη του δίνουν «λύση» στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν:

  • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  • Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  • Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  • Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  • Να εξαντλήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες να εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα