ΑΘΗΝΑ
04:04
|
27.04.2024
Η ανάκληση του απεσταλμένου Ιγκόρ Κιζίμ ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λευκορωσία για «διαβουλεύσεις» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και του ασκούντα καθήκοντα αρχηγού της Ρωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR), Ντένις Πουσίλιν.

Η ανάκληση του απεσταλμένου Ιγκόρ Κιζίμ ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα. Το Κίεβο καταδίκασε τη συνάντηση μεταξύ Λουκασένκο και Πουσίλιν, χαρακτηρίζοντάς την ως άλλη μια «κατάφωρη εχθρική πράξη» του Μινσκ και «προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού του εκπροσώπου της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στο Ντονιέτσκ».

Το υπουργείο κάλεσε τη Λευκορωσία να «απόσχει από τέτοια καταστροφικά βήματα» και να σταματήσει να υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο καλωσόρισε τον Πουσίλιν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας την Τρίτη, στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους από τότε που το Ντονιέτσκ έγινε μέρος της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προσφέρθηκε να βοηθήσει τις προσπάθειες αποκατάστασης της περιοχής, στην οποία σημειώθηκαν μερικές από τις σκληρότερες μάχες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα την περιοχή από το 2014, όταν η DPR δήλωσε την αυτονόμησή της από την κυβέρνηση του Κιέβου μετά το Μαϊντάν. Κατοικημένες περιοχές της περιφερειακής πρωτεύουσας Ντονιέτσκ είναι μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν, με συχνό αποτέλεσμα των θάνατο αμάχων.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά», είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTa. «Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και η γεωργία πρέπει να αναζωογονηθούν. Στο τέλος, οι άνθρωποι θα ζήσουν εκεί. Αυτό είναι 100% [βέβαιο]. Και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τραφούν. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε όλη την απαραίτητη βοήθεια ώστε οι άνθρωποι, που δεν μας είναι ξένοι, να σταματήσουν επιτέλους να υποφέρουν».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα σκοπεύει να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε σχέδια να προμηθεύσει το Κίεβο με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το Μινσκ είχε επανειλημμένα καλέσει τη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, επικαλούμενο την απειλή από τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί σε γειτονικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα