ΑΘΗΝΑ
23:14
|
11.05.2024
Το GPS «έπιασε» την Τζοάσια Ζακρέφσκι να κινείται για λίγο με μέση ταχύτητα 60 περίπου χιλιομέτρων την ώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σκοτσέζα δρομέας υπερμαραθωνίου Τζοάσια Ζακρέφσκι αποκλείστηκε, επειδή χρησιμοποίησε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο Μάντσεστερ στις αρχές του μήνα. Η Ζακρέφσκι «καρφώθηκε» από το γεγονός ότι τα δεδομένα GPS της έδειξαν ότι κάλυψε ένα μίλι πιο γρήγορα από ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Η 47χρονη δρομέας τερμάτισε στην τρίτη θέση στον φετινό αγώνα GB Ultras Manchester – Liverpool στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, ο διευθυντής των GB Ultras Γουέιν Ντρινκγουότερ είπε στο BBC την Τρίτη ότι αργότερα ανακάλυψε ότι η αθλήτρια είχε αποκτήσει ένα «αντιαθλητικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια ενός τμήματος του αγώνα».

Ο Ντρινκγουότερ είπε ότι οι διοργανωτές του αγώνα δέχθηκαν μια υπόδειξη που υποδήλωνε ότι η Ζακρέφσκι είχε κλέψει και, αφού εξέτασαν τα δεδομένα παρακολούθησης GPS, ανακάλυψαν ότι την είχε «μεταφέρει όχημα» για 2,5 μίλια (4 χιλιόμετρα) της διαδρομής των 50 μιλίων (80 χιλιομέτρων).

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η Ζακρέφσκι κάλυψε ένα μίλι σε 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα. Μία από τις φίλες της δρομέα είπε στο BBC ότι αισθάνεται «ειλικρινά λυπημένη» για την απάτη, και πως η αθλήτρια το έκανε επειδή «ο αγώνας δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο» και «αισθανόταν άρρωστη και κουρασμένη και ήθελε να αποχωρήσει».

Η Ζακρέφσκι είναι μια καταξιωμένη δρομέας και κέρδισε τον αγώνα διάρκειας 48 ωρών στον υπερμαραθώνιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ 255 μιλίων (412 χλμ). Κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο για τη Μεγάλη Βρετανία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100 χιλιομέτρων της IAU στην Ολλανδία το 2011 και πήρε το χάλκινο στο Κατάρ το 2014 και ξανά στην Ολλανδία το 2015.

Αυτή τη στιγμή κατέχει το σκωτσέζικο ρεκόρ 24 ωρών, το βρετανικό ρεκόρ 200k και το σκωτσέζικο ρεκόρ 100 μιλίων.

Ο Ντρινκγουότερ είπε στο BBC ότι το περιστατικό έχει παραπεμφθεί στην Trail Running Association και στο UK Athletics για περαιτέρω έρευνα.

Η Ζακρέφσκι δεν είναι η πρώτη δρομέας αποστάσεων που πιάστηκε να κλέβει με τέτοιο τρόπο.

Ο Φρέντερικ Λορζ, νικητής του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904, αποκλείστηκε αφού αναφέρθηκε ότι ο μάνατζέρ του τον μετέφερε με αυτοκίνητο για τα τελευταία 11 μίλια του αγώνα.

Το 1979, η Ρόζι Ρουίς ζήτησε την ανάκληση του χρυσού μεταλλίου της στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αφού ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε το μετρό της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και έτρεξε μόνο τα τελευταία 800 μέτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεγκ Φόστερ: Να αποκλείσει η FIFA το Ισραήλ λόγω Γάζας

Επίσημα τέλος από την PSG ο Κιλιάν Εμπαπέ

Λεβερκούζεν: Δίνει δωρεάν τατουάζ στους οπαδούς της λόγω… καλής χρονιάς

Ταεκβοντό: Δεύτερος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Δημητρόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα