ΑΘΗΝΑ
12:26
|
24.04.2024
Αρκετές χώρες παίρνουν πλέον αποστάσεις από το δολάριο. Η Ινδονησία είναι μία από αυτές. Ο γκουρού του χρήματος Ρόμπερτ Κιγιοσάκι προβλέπει το τέλος του δολαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ακόμη βήμα προς την απο-δολλαριοποίηση της διεθνούς οικονομίας έκανε η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, η Ινδονησία πατώντας στα χνάρια των χωρών  BRICS.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ινδονησίας, Πέρι Ουαρτζίγιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου Russia Today, άρχισε «διαφοροποίηση» των εμπορικών συναλλαγών της χώρας με τα εθνικά νομίσματα άλλων χωρών σε διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές ακολουθώντας το παράδειγμα του οικονομικού μπλοκ των χωρών BRICS  (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική κ.α).

Η Ινδονησία ξεκίνησε εμπορικές συναλλαγές με τις αγοραπωλησίες να γίνονται ανάμεσα στο ινδονησιακό νόμισμα και εκείνα συναλλασσόμενων χωρών όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία. Σκοπεύει σύντομα να υπογράψει σχετική νομισματική συμφωνία συναλλαγών με και με τη Νότια Κορέα.

Το μπλοκ των χωρών BRICS κινείται δραστήρια προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός εναλλακτικού κοινού δικτύου πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές για να μειώσει την εξάρτηση από το δυτικό σύστημα διατραπεζικών και εμπορικών συναλλαγών και το δολάριο συγκεκριμένα, το οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες σαν «όπλο» απέναντι σε γεωπολιτικούς και άλλους, αντιπάλους τους.

Τον περασμένο μήνα, η Βραζιλία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για εμπορικές συναλλαγές με τη χρήση των δικών τους νομισμάτων εγκαταλείποντας ως ενδιάμεσο νόμισμα το δολάριο.

Η Ρωσία ξεκίνησε μεθοδικά την αποδολλαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της με αφορμή την προσάρτηση της Χερσονήσου Κριμαίας. Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος πέρσι πρότεινε πως το κινέζικο νόμισμα (γιουάν) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα όχι μόνον στο εμπόριο με την Κίνα αλλά και στις συναλλαγές της Ρωσίας με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δείχνουν πως ήδη το γιουάν παίζει σημαντικό ρόλο στο ρωσικό εξωτερικό εμπόριο.

Ο Κιγιοσάκι επανέρχεται στην πρόβλεψη κατάρρευσης δολαρίου

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών,ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Rich Dad, Poor Dad», Ρόμπερτ Κιγιοσάκι (Robert Kiyosaki), επανήλθε στο θέμα της πιθανής κατάρρευσης του δολαρίου την οποία καιρό τώρα προφητεύει.

Εκτίμησε πως πλέον οι ΗΠΑ δεν θα είναι «ο νταής της γειτονιάς» επικαλούμενος τις διαδοχικές συμφωνίες που κλείνουν διάφορες χώρες για συναλλαγές με τα δικά τους νομίσματα, δίχως το αμερικανικό δολάριο, όπως οι πρόσφατες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας αλλά και μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Στο τελευταίο podcast του Κιγιοσάκι που μεταδόθηκε στις 19 Απριλίου ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος ιδιαίτερα στις πρόσφατες συμφωνίες Γαλλίας-Κίνας για συναλλαγές σε γουόν:

 «Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος νταής στην παιδική χαρά. Ξαφνικά, όλα τα άλλα παιδιά λένε: “Λοιπόν, δεν θα είσαι πια ο νταής. Θα κάνουμε συμμορία εναντίον σου”. Αυτό είπαν οι BRICS: “Ε, θα σε ρίξουμε κάτω, νταή’».

Ο Κιγιοσάκι εκτιμά πως η πιο πρόσφατη απόδειξη του «μετώπου» που σχηματίζεται κατά των ΗΠΑ είναι και η συνεργασία της Γαλλίας με την Κίνα, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η επιλογή ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ (εν προκειμένω η Γαλλία) να λέει πως  «θα συναλλασσόμαστε με την Κίνα σε κινεζικό νόμισμα, όχι σε δολάριο ΗΠΑ». «Ο μέσος Αμερικανός δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αυτό» προσθέτει με νόημα ο Κιγιοσάκι, και συνέχισε:

«Οι χώρες των BRICS [θα] συμμαχήσουν κατά του νταή και [θα] πουν: “πάρτε τα δολάρια σας πίσω” και όταν αυτά τα δολάρια επιστρέψουν πίσω στην Αμερική, θα έχουμε ένα πράγμα που ονομάζεται υπερπληθωρισμός, και κάθε φορά που υπάρχει υπερπληθωρισμός –μαντέψτε τι συμβαίνει– “γεννιούνται” δικτάτορες, και όταν εμφανίζονται δικτάτορες, αρχίζει ο φόνος».

Ο Κιγιοσάκι θύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον αφαίρεσε το αμερικανικό δολάριο από τον κανόνα του χρυσού το 1971, όταν «έγινε ψεύτικο χρήμα, και τότε άρχισα να αγοράζω χρυσό και ασήμι».

Ο δημοφιλής συγγραφέας και αναλυτής προειδοποιεί εδώ και πολύ καιρό για τον πιθανό ρόλο του αμερικανικού δολαρίου στην οικονομική κατάρρευση που πιστεύει ότι απειλεί τις ΗΠΑ επισημαίνοντας πως αυτές παραβιάζουν «όλους τους νόμους του χρήματος όλα αυτά τα χρόνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα