Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι αρνήθηκε να υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο νέο νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας που ορίζει τη θανατική ποινή σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητώντας να τροποποιηθεί.
Η απόφαση του Μουσεβένι ανακοινώθηκε αργά την Πέμπτη μετά από μια συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματός του, οι οποίοι σχεδόν όλοι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες τον περασμένο μήνα.
Η συνεδρίαση αποφάσισε να επιστρέψει το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση «με προτάσεις για τη βελτίωσή του», ανέφερε μια δήλωση.
Ένας εκπρόσωπος της προεδρίας είπε ότι ο Μουσεβένι δεν ήταν αντίθετος με τις τιμωρίες που προτείνονται στο νομοσχέδιο, αλλά ήθελε οι βουλευτές να εξετάσουν «το θέμα της αποκατάστασης».
«[Ο Μουσεβένι] είπε στα μέλη ότι δεν είχε αντίρρηση για τις τιμωρίες αλλά για το θέμα της αποκατάστασης των ατόμων που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί στην ομοφυλοφιλία αλλά θα ήθελαν να ζήσουν ξανά κανονικές ζωές», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος Σάντορ Βαλουσιμπί.
«Συμφωνήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να εξεταστούν τα θέματα αποκατάστασης προτού μπορέσει να το υπογράψει σε νόμο», πρόσθεσε ο Walusimbi.
Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής βάσει ενός νόμου της αποικιακής εποχής που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές πράξεις «κατά της τάξης της φύσης». Η ποινή για αυτό το αδίκημα είναι ισόβια κάθειρξη.
Ο Μουσεβένι δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται την υπογραφή του για να γίνει νόμος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει για οικονομικές συνέπειες εάν θεσπιστεί η νομοθεσία. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί, ως «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της νωρίτερα την Πέμπτη είχε προτρέψει τον Μουσεβένι να ασκήσει βέτο σε αυτό που η ομάδα περιέγραψε ως «δρακόντειο και υπερβολικά ευρύ» νομοσχέδιο.
«Η ψήφιση αυτού του φρικτού νομοσχεδίου είναι μια τραγική στιγμή για την κοινότητα LGBTI και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην Ουγκάντα», ανέφερε στη δήλωση η Άγκνες Καλαμάρ, ηγέτης της ομάδας. «Κανείς δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιείται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του».
Το νομοσχέδιο χαίρει ευρείας υποστήριξης στην Ουγκάντα, μεταξύ άλλων από τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και άλλων που έχουν ζητήσει έναν σκληρό νέο νόμο που στοχεύει τους ομοφυλόφιλους. Εισήχθη από έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε ότι στόχος του ήταν να τιμωρήσει την «προαγωγή, στρατολόγηση και χρηματοδότηση» δραστηριοτήτων LGBTQ στη χώρα.
Μόνο δύο από τους 389 νομοθέτες που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θανατική ποινή για το αδίκημα της «επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας» και τη ισόβια κάθειρξη για την «ομοφυλοφιλία».
Η επιδεινούμενη ομοφυλοφιλία ορίζεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών σχέσεων που αφορούν άτομα μολυσμένα με HIV καθώς και ανήλικους και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ατόμων.
Προτείνονται ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών για όσους υπερασπίζονται ή προωθούν τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων.
Ένας ύποπτος που καταδικάζεται για «απόπειρα επιδεινούμενης ομοφυλοφιλίας» μπορεί να καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση και το αδίκημα της «απόπειρας ομοφυλοφιλίας» τιμωρείται έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Το αίσθημα κατά των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω δημοσιευμάτων που ισχυρίζονται ότι σοδομίζονται σε οικοτροφεία, συμπεριλαμβανομένου ενός κύρους για αγόρια, όπου ένας γονέας κατηγόρησε έναν δάσκαλο για κακοποίηση του γιου της.