ΑΘΗΝΑ
08:36
|
01.05.2024
Δυνατό το beef μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και της αρχαιολόγου Περιστέρι σχετικά με την τέφρα, που βρέθηκε στον Τύμβο Καστά. Ανήκει τελικά στον Ηφαιστίωνα;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μνημείο του Τύμβου Καστά άνοιξε, εν μέρει, μόνο για ειδικές ομάδες και μια σύγκρουση φαίνεται να γεννιέται πάνω στην τέφρα που βρέθηκε εντός του μνημείου, ανάμεσα στην ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη, η οποία την παραπέμπει στον Ηφαιστίωνα, μια άποψη την οποία αντικρούει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η σύγκρουση σχετικά με την ταυτοποίηση της τέφρας ξέσπασε στο περιθώριο της τελευταίας επίσκεψης στην Αμφίπολη της υπουργού, η οποία αμφισβήτησε δημόσια, ότι τα υφιστάμενα στοιχεία αποδεικνύουν πως το μνημείο είχε κατασκευαστεί για τον Ηφαιστίωνα. Η δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις απλώθηκε σαν πυκνή ομίχλη στις Σέρρες και προστέθηκε στην κακή ατμόσφαιρα για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την κριτική της υπουργού στην τοπική αυτοδιοίκηση για παραλείψεις στην πρόσβαση του μνημείου.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε η κα. Μενδώνη στον μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο και η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση 1.200.000€ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που έχει εξασφαλιστεί για τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ελαιώνος Σερρών (12ου αιώνα) πέρασαν κυριολεκτικά στα αδιάβαστα, καθώς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε ερώτηση του μητροπολίτη αν «υπάρχει επιγραφή για τον Ηφαιστίωνα πάνω στην πέτρα», η υπουργός ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Ο μητροπολίτης επέμενε και επικαλέστηκε την κ. Περιστέρη, για να ακολουθήσει και δεύτερη επίμονη άρνηση της κ. Μενδώνη.

Ποιος είδε την κα. Περιστέρη, η οποία σήμερα είναι περιφερειακή σύμβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, και δεν φοβήθηκε. Την επόμενη μέρα δήλωσε, ότι έχει από καιρό εξηγήσει στον μητροπολίτη τα σχετικά με τον τάφο και ότι «έχουμε βρει όχι μία αλλά δύο επιγραφές που αναφέρονται στο οικοδομικό έργο που αφορά τον Ηφαιστίωνα -“παρέλαβον για το Ηρώον του Ηφαιστίωνα”- και εκτός από αυτό έχουμε βρει το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα σε ρόδακες στην πρώτη αίθουσα (του μνημείου), όπως μπαίνουμε. Σίγουρα είναι ο Ηφαιστίων, αλλά θα σας πω και κάτι περισσότερο, καθώς υπήρχε μια διαμάχη ποιος ήταν ο νεκρός μέσα στο μνημείο». Ως προς τους ευρεθέντες σκελετούς, διευκρίνισε ότι πρόκειται αφενός για άνδρα (ακέφαλο, 35 περίπου ετών, ύψους 1,60 μ.), ενώ ο γυναικείος σκελετός με το κρανίο ήταν σε νεότερα στρώματα. «Μπροστά στον νεκρό υπήρχε τέφρα και ξέρουμε ότι τον Ηφαιστίωνα τον φέραν από τη Βαβυλώνα σε τεφροδόχο αγγείο», λέει η κα. Περιστέρη, σημειώνοντας πως «η κα. Μενδώνη τα γνωρίζει αυτά και απορώ γιατί δεν τα δέχτηκε, είπε άλλα πράγματα, δεν μπορώ να καταλάβω, αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές σε διαλέξεις, στην παρουσίαση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παντού».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί και υπογραμμιστεί η παρατήρηση της υπουργού στον μητροπολίτη, ότι, σήμερα, εννέα χρόνια μετά το ξεκίνημα των ανασκαφών, η κα. Περιστέρη δεν έχει προβεί σε επίσημη δημοσίευση των ευρημάτων. Μπορεί σε κάποιους αυτό να φαντάζει λεπτομέρεια, ωστόσο για τον κόσμο των αρχαιολόγων η δημοσίευση -δηλαδή η αποδεικτική διαδικασία όλων όσα υποστηρίζουν- είναι και η ουσία του θέματος. Το μόνο που έχει κάνει η κα. Περιστέρη μέχρι σήμερα είναι η έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου – τουριστικού οδηγού «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης», το οποίο δεν αποτελεί φυσικά επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

SAVE ART: Κραυγή απόγνωσης από μαθητές & μαθήτριες του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τον Οκτώβριο του 2024 θα δικαστεί ο Ντεπαρτιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα