Ο Βραζιλιάνος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι δεν προσπαθεί να «ευχαριστήσει κανέναν» με τις απόψεις του σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού προκάλεσε κριτική στη Δύση επειδή υποστήριξε ότι το Κίεβο ευθύνεται εν μέρει για τον πόλεμο, αναφέρει το Reuters.
Μιλώντας στη Λισαβόνα το Σάββατο κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψής του στην Ευρώπη μετά την εκλογή του ως πρόεδρος, ο Λούλα είπε ότι στόχος του ήταν να «χτίσει έναν τρόπο να φέρει και τους δύο (Ρωσία και Ουκρανία) στο τραπέζι».
«Θέλω να βρω μια τρίτη εναλλακτική (για την επίλυση της σύγκρουσης), που είναι η οικοδόμηση της ειρήνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Λούλα έχει επικριθεί από τη Δύση για την άποψη ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ευθύνονται για τη σύγκρουση που ξεκίνησε όταν η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022.
Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία λέγοντας ότι παρατείνουν τον πόλεμο.
«Αν δεν κάνετε ειρήνη, συμβάλλετε στον πόλεμο», είπε ο Λούλα.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Λούλα ότι «παπαγαλίζει» τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα.
Ο Λούλα έφτασε στην Πορτογαλία την Παρασκευή για μια πενθήμερη επίσκεψη καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς με το εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος συνόδευσε τον Λούλα στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η στάση των χωρών τους στον πόλεμο ήταν διαφορετική.
Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να «ανακτήσει» το έδαφός της.
Τα σχόλια του Λούλα για τον πόλεμο έχουν εξοργίσει την ουκρανική κοινότητα στην Πορτογαλία, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας την Παρασκευή.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Λούλα παρευρέθηκε σε μια τελετή υποδοχής έξω από τη Μονή Ιερώνυμου της Λισαβόνας. Δύο υποστηρικτές της Ουκρανίας που έφεραν μια σημαία και μια πινακίδα δεν επετράπη να σταθούν κοντά στην περιοχή της τελετής, επειδή οι αστυνομικοί τους είπαν ότι δεν είχαν ζητήσει άδεια για να διαμαρτυρηθούν.
Η Πορτογαλία, όπου ζουν περίπου 300.000 Βραζιλιάνοι, και η Βραζιλία θα υπογράψουν διάφορες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που σχετίζονται με την τεχνολογία, την ενεργειακή μετάβαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Η Βραζιλία είπε ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι ένας «σημαντικός σύμμαχος» για να βοηθήσει το μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.