Οι Φιλιππίνες και η Κίνα δεσμεύτηκαν το Σάββατο να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου και οι δύο έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις, και να εμβαθύνουν τους διμερείς δεσμούς, αναφέρει το Reuters.
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών σηματοδοτούν την τελευταία από μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου των Φιλιππίνων με ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις μάχονται για στρατηγικό πλεονέκτημα στον Ινδο-Ειρηνικό.
Οι σχέσεις της Μανίλα με το Πεκίνο δεν είναι απλώς οι διαφορές τους για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο, ξεκινώντας συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στη Μανίλα.
«Αυτές οι διαφορές δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να αναζητήσουμε τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής τους, ειδικά όσον αφορά την απόλαυση των δικαιωμάτων των Φιλιππινέζων, ιδιαίτερα των ψαράδων», είπε ο Μανάλο, προσθέτοντας ότι η ζωή τους υπονομεύεται από επεισόδια και ενέργειες στην πλωτή οδό.
Από τότε που ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, οι Φιλιππίνες έχουν υποβάλει δεκάδες διπλωματικές διαμαρτυρίες για την παρουσία κινεζικών αλιευτικών σκαφών και τις «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας στη στρατηγική οδό.
Οι δύο γείτονες πρέπει να συνεργαστούν για να συνεχίσουν μια παράδοση φιλίας, να εμβαθύνουν τη συνεργασία και να επιλύσουν σωστά τις διαφορές, είπε ο Τσιν στην εναρκτήρια ομιλία του.
Η συνεργασία θα βοηθούσε στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής και του κόσμου, είπε ο Τσιν.
Η επίσκεψή του έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την τοποθεσία τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, δύο από τις οποίες βλέπουν βόρεια προς την Ταϊβάν.
Ο Τσιν πρόκειται να συναντήσει τον Μάρκος αργότερα το Σάββατο, πριν από τη συνάντηση του προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον τον Μάιο.
Περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους ποτέ στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας κριτική από το Πεκίνο, τον αντίπαλο της Μανίλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μια απόφαση ορόσημο του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου το 2016 ακύρωσε τους ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία βλέπει τη διέλευση πλοίων αξίας περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε ορυκτά και πετρέλαιο -και-κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις σε τμήματα της πλωτής οδού.