Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκοτάρουν τις τοπικές εκλογές την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας ότι τα αιτήματά τους για περισσότερη αυτονομία δεν έχουν ικανοποιηθεί, σε μια άλλη ένδειξη ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας τον περασμένο μήνα δεν αποδίδει, μεταδίδει το Reuters.
Το κύριο πολιτικό κόμμα στο σερβοκρατούμενο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η Σερβική Λίστα, κάλεσε την Παρασκευή τη Σερβική κοινότητα να μην ψηφίσει την Κυριακή.
«Εκτός από μερικές σπάνιες και πολύ λίγες περιπτώσεις, οι Σέρβοι μποϊκοτάρουν τις εκλογές», δήλωσε στο Reuters την Κυριακή αξιωματούχος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Η Σερβία και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν τη δημιουργία μιας ένωσης Σερβικών δήμων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με μια συμφωνία δεκαετίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα, προτού λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.
Φοβούμενη πιθανή βία την Κυριακή, η κεντρική εκλογική επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια να τοποθετήσει εκλογικούς θαλάμους στα σχολεία και αντ’ αυτού έστησε κινητές καλύβες σε 13 τοποθεσίες, ενώ τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από τη Λετονία και την Ιταλία, μέρος μιας ισχυρής ειρηνευτικής δύναμης άνω των 3.000 στο Κοσσυφοπέδιο, περιπολούσαν δρόμους σε εκλογικούς χώρους.
Οι εκλογικοί υπάλληλοι στο Zubin Potok, έναν δήμο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, ήταν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος ψηφοφόρος.
«Είτε κάποιος θα ψηφίσει είτε όχι, πρέπει να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές», είπε στο Reuters ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής στο Zubin Potok, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Οι καλύβες των ψηφοφόρων φρουρήθηκαν από Αλβανούς αστυνομικούς που προσήχθησαν από άλλες περιοχές αφού 500 Σέρβοι αστυνομικοί, μαζί με Σέρβο διοικητικό προσωπικό και δικαστές παραιτήθηκαν συλλογικά τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των Σερβικών αυτοκινήτων με εκείνες του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει την αλβανική πλειοψηφία, αλλά η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θεωρούν τους εαυτούς τους ως μέρος της Σερβίας και βλέπουν το Βελιγράδι, όχι την Πρίστινα, ως πρωτεύουσά τους.
Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο φιλοξενεί περίπου 50.000 Σέρβους. Στις 18 Μαρτίου, η Πρίστινα και το Βελιγράδι συμφώνησαν προφορικά να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και την εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προσφέροντας περισσότερη αυτονομία στους ντόπιους Σέρβους με την Πρίστινα να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αλλά οι Σέρβοι λένε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη παράγει συγκεκριμένη δράση.
«Δημοκρατία με τη βία; Όχι», είπε ο Γιόβαν Κνέζεβιτς, ένας Σέρβος στην πόλη North Mitrovica, σχετικά με το γιατί δεν θα ψηφίσει. Θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η γνώμη της σερβικής κοινότητας για το εάν θα έπρεπε να γίνουν τοπικές εκλογές, είπε. «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, πρέπει να υπάρξει συμφωνία», είπε.
Οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία πάνω από 90% στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία στο βορρά.
Μόνο ένας από τους 10 υποψηφίους στις εκλογές της Κυριακής ήταν Σέρβος μετά την αποχώρηση άλλου Σέρβου.
Την Τρίτη ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε ότι το Βελιγράδι εκφοβίζει τους Σέρβους από το βορρά να μην συμμετάσχουν στις εκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν απογοητευμένοι που οι Σέρβοι αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές.