ΑΘΗΝΑ
12:09
|
02.05.2024
Οι αρχές του φεστιβάλ ακύρωσαν τη συμμετοχή δημιουργού που εξυμνεί των δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και τον ταγματασφαλίτη Γεώργιο Γρίβα στα έργα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με την επιλογή των αρχών της διοργάνωσης Comicdom Con Athens, του ετήσιου συνεδρίου για τα κόμικς που λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, να ακυρώσει τη συμμετοχή του δημιουργού Κωνσταντίνου Παππά διότι τα έργα του δεν συνάδουν με τις αρχές της διοργάνωσης.

Το Comicdom, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια με θέμα τα κόμικ που γίνονται στη χώρα μας, με επίσημη ανακοίνωσή του πριν από μερικές ημέρες σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι έργα δημιουργού που συμμετέχει στον τομέα αυτοεκδόσεων – Artists Alley του φετινού Comicdom CON Athens, είναι φορείς ιδεών που δεν συνάδουν με τις αρχές της διοργάνωσης και ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ιστορικής αναφοράς γεγονότων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί από το δείγμα του έργου που έστειλε, προκειμένου να κριθεί για τη συμμετοχή του. Ως εκ τούτου η διοργάνωση ανακαλεί τη θέση του εν λόγω καλλιτέχνη στο Artists Alley. Ευχαριστούμε όσους μας επέστησαν την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συνεργασία με γνωστή ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της alt right, ενώ σε πολλά από τα έργα του έχουν εθνικιστικό περιεχόμενο, εξυμνούν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά και τον ταγματασφαλίτη Γεώργιο Γρίβα που δημιούργησε την διαβόητη οργάνωση Χ επί Γερμανικής Κατοχής, ενώ παραποιούν την ελληνική ιστορία με προπαγανδιστικούς σκοπούς εν γένει.

Μετά την ανακοίνωση από το Comicdom Athens, την οποία στήριξε με πλήθος μηνυμάτων και τοποθετήσεων η μεγαλύτερη μερίδα του χώρου των σκιτσογράφων και κομιστών, οι αντιδράσεις της άλλης πλευράς ήταν αναμενόμενες, καθώς πλήθος εθνικιστικά μέσα έσπευσαν να πάρουν τη θέση του εν λόγω καλλιτέχνη, τις περισσότερες φορές παραποιώντας την αλήθεια για τους λόγους της ακύρωσης της συμμετοχής του και διαδίδοντας καταφανή ψέματα.

Η εφημερίδα «Εστία», μάλιστα, έκανε το θέμα πρωτοσέλιδο με τίτλο «δεν αντέχουν ούτε στα κόμικς την ελληνική σημαία», κάτι που προφανώς δεν ισχύει καθώς δεκάδες γνωστοί Έλληνες δημιουργοί έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος των έργων τους στην απεικόνιση της ελληνικής ιστορίας.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδες και δημιουργοί που στάθηκαν υπέρ της θέσης της επιτροπής του Comicdom Con δέχονται επιθέσεις και απειλητικά μηνύματα στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα η ιστοσελίδα Smassing Culture και ο δημιουργός Tasmar.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα