ΑΘΗΝΑ
19:24
|
02.05.2024
Θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας και στην ενίσχυση των βόρειων στρατιωτικών της βάσεων, θεωρώντας την Κίνα μέγιστη απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία παρουσίασε σήμερα μια μεγάλη αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, με στόχο να αντιταχθεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και να περιορίσει την επέκτασή της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Σήμερα για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια επαναπροσδιορίζουμε την αποστολή των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαλρς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το νέο στρατιωτικό δόγμα της Αυστραλίας δίνει έμφαση στην αποτροπή και έχει στόχο να κρατά τον αντίπαλο σε απόσταση, προτού αυτός καταφέρει να φτάσει στο έδαφος της χώρας, ενισχύοντας την άμυνα στις ακτές της, κυρίως τις βόρειες.

Η νέα στρατηγική έκθεση του υπουργείου Άμυνας δικαιολογεί την αλλαγή αυτή, με επιχειρήματα την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του Πεκίνου, η οποία «πραγματοποιείται χωρίς διαφάνεια» και τις ανησυχίες λόγω της έντασης στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού εξαιτίας των «στρατηγικών προθέσεων της Κίνας».

«Ο ισχυρισμός της Κίνας για την κυριαρχία της επί της θάλασσας της Νότιας Κίνας απειλεί την παγκόσμια τάξη (…) στον Ινδικό- Ειρηνικό, με έναν τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας», επισημαίνει η έκθεση.

Η Καμπέρα έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη νέου στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Σήμερα ο Μαρλς δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποκτήσουν επίσης ικανότητες να εξαπολύουν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, τόσο χερσαία όσο και εναέρια.

Οι Αυστραλοί στρατιωτικοί αναλυτές παρατηρούν με ανησυχία την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα αποκόψει ντε φάκτο την Αυστραλία από τους εμπορικούς της εταίρους και τις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.

Η επιστροφή του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ «θα πρέπει να θεωρηθεί ως το καθοριστικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας και της εποχής μας», τονίζει η έκθεση του υπουργείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα