ΑΘΗΝΑ
20:47
|
27.04.2024
Το Αζερμπαϊτζάν εγκαθιστά σημείο ελέγχου στον διάδρομο του Λατσίν που συνδέει τον αποκλεισμένο θύλακα με την Αρμενία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι άρχισαν οι εργασίες για την εγκατάσταση σημείου ελέγχου στη γέφυρα του ποταμού Χακάρι, κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν, του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τον θύλακα του Αρτσάχ με την Δημοκρατία της Αρμενίας, πυροδοτώντας φόβους για τον αρμενικό πληθυσμό του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Μπακού, η κίνηση αυτή έχει σκοπό να σταματήσει «την εναλλαγή του προσωπικού των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων που συνεχίζουν να σταθμεύουν παράνομα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, την είσοδο τρομοκρατών, καθώς και την παράνομη διακίνηση φυσικών πόρων».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας του 2020, με την υπογραφή της οποίας το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να «εγγυηθεί την ασφαλή κυκλοφορία πολιτών, οχημάτων και φορτίων προς τις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν». Σύμφωνα με το Ερεβάν, το σημείο ελέγχου παραβιάζει επίσης την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Αζερμπαϊτζάν να «λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του» για να διασφαλίσει την «ανεμπόδιστη» ροή της κυκλοφορίας.

«Είναι προφανές ότι το Αζερμπαϊτζάν, στήνοντας ένα σημείο ελέγχου, προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στην πολιτική του για εθνοκάθαρση του Αρτσάχ σε ένα περιβάλλον πλήρους ατιμωρησίας και ανοχής. Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο δεν κρύβει τις γενοκτονικές της ενέργειες, αλλά τις ανακοινώνει εκ των προτέρων χωρίς καμία καταδίκη ή αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα», τονίζει το Αρτσάχ.

Σε ανακοίνωσή του , το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την εξέλιξη και προέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει «ελεύθερη και ανοιχτή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορίου στον διάδρομο του Λατσίν».

Η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει σημείο ελέγχου στον διάδρομο του Λατσίν απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες διαμεσολάβησης από τη Ρωσία και η Μόσχα θα συνεχίσει να προωθεί την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών που συνήψαν οι ηγέτες Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, οι οποίες παραμένουν χωρίς εναλλακτικές, δήλωσε ο Ρώσος Προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. είπε στα ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες», ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές οι τριμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

«Η Ρωσία συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες, κυρίως τις προσπάθειες εφαρμογής όλων των διατάξεων των τριμερών εγγράφων, που υπογράφηκαν πριν από δύο χρόνια. Η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό μαζί με το Ερεβάν και το Μπακού. Παραμένουμε σε επαφή. Δουλεύαμε μαζί με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επαναλάβουν αμέσως τη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες συμφωνίες και εξέφρασε ανησυχία για τις αυξανόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Καραμπάχ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης τους «εξωτερικούς δυτικούς παράγοντες» ενάντια στις προσπάθειες να τεθεί εκτός ισορροπίας η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης κατά της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα